Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Natochefen ser fram emot hissa Finlands flagga

Nu handlar det bara om något dygn innan Finland är med i Nato, enligt alliansens chef Jens Stoltenberg: "Jag ser fram emot att få hissa Finlands flagga vid Natos högkvarter inom de närmaste dagarna".
Statsminister Ulf Kristersson gratulerar och säger att "vårt närområde blir nu starkare".
Finland • Publicerad 31 mars 2023
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.Foto: Virginia Mayo/AP/TT

"Tillsammans är vi starkare och tryggare", fortsätter Stoltenberg i sitt grattisinlägg på Twitter.

"Mina varmaste gratulationer till Finland", skriver Kristersson, också det på Twitter. "Nato och vårt närområde blir nu starkare".

Annons

Natos utrikesministrar kommer att mötas i Bryssel nästa vecka, och det förväntas att Finlands medlemskap då blir formaliserat.

"Släpp in Sverige"

Allt fler gratulationer strömmar in efter det att parlamentet i Turkiet som sista medlemsland på torsdagskvällen godkände Finland som ny medlem. Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) skriver på Twitter att han delar finländarnas glädje.

"I dag gläds vi med Finland. Det här är ett viktigt framsteg för vårt systerland och det kommer att bidra till både Finland och Sveriges säkerhet att de nu blir medlemmar i Nato", skriver Billström.

Norge ser fram emot nya utökade samarbeten med Natos nya medlem Finland – och för Nordens skull är det viktigt att även Sverige kommer in i alliansen. Det är den norske statsministerns reaktion på att Turkiet nu godkänt Finland.

– Det är väldigt bra att Finland nu kommer in i Nato, och jag ser fram emot samarbetet med Finland som allierad, säger Jonas Gahr Støre till nyhetsbyrån NTB.

– Ett samlat Norden i Nato kommer att göra hela alliansen tryggare, fortsätter han, och menar att det därför är viktigt att även Sverige släpps in.

På efterkälken

Sverige och Finland har sökt medlemskap parallellt, men nu har Nato-medlemmarna Ungern och Turkiet ratificerat endast Finlands medlemskap. Det innebär att Sverige väntas bli medlem senare än sin nordiske granne.

De tre övriga nordiska länderna – Danmark, Island och Norge – är med i försvarsalliansen sedan tidigare.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons