Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Stödet till adopterade brister

Internationella adoptioner har blivit ovanligare i Sverige. Många kommuner har i dag hand om få adoptioner, vilket i sin tur lett till kunskapsluckor om adopterades behov av stöd – även senare i livet.
Hälsa • Publicerad 2 april 2022
Socialstyrelsen har gjort en kartläggning av stöd och insatser som erbjuds till adopterade och adoptivföräldrar. Arkivbild.
Socialstyrelsen har gjort en kartläggning av stöd och insatser som erbjuds till adopterade och adoptivföräldrar. Arkivbild.Foto: Fredrik Persson/TT

En kartläggning, som gjorts på uppdrag av regeringen, visar att kunskapen om adopterades specifika behov saknas inom främst hälso- och sjukvården.

– Sjukvården är mer fokuserad på diagnoser och mindre på att det kan finnas erfarenheter av adoptionen som kan ha betydelse för diagnosen, säger Borén.

Annons

Antalet internationellt adopterade barn har minskat i Sverige de senaste åren. I dag adopteras under 200 barn per år.

– I vissa kommuner kanske man inte har några nya adopterade på flera år. Det gör att det blir färre som möter adopterade i den tidiga fasen. Kompetensen och erfarenheten blir sämre.

Socialtjänstens ansvar

Internationellt adopterade är en heterogen grupp. Men alla har erfarenhet av tidiga separationer från sina ursprungsföräldrar. Omständigheterna kan också handla om upplevelser av tidiga trauman och ytterligare separationer samt kronisk stress.

Identitetssökande, rasism och upplevelser av utanförskap är andra exempel på erfarenheter där behov av hjälp kan finnas.

– Föräldrarna delar inte alla upplevelser och erfarenheter som barnet gör, vilket kan bli problematiskt.

Socialtjänsten ansvarar för att adopterade och adoptivföräldrar får stöd såväl inför som efter en adoption.

– Stödet från socialtjänsten varierar i olika kommuner och stödet blir därmed inte likvärdigt.

Har betydelse hela livet

Forskning visar att adopterade löper större risk än andra att drabbas av psykisk eller social ohälsa, om behoven inte uppmärksammas och möts. Men ofta uppmärksammas behoven först i skolan eller senare i tonåren, då behoven utvecklats till svårigheter.

Kartläggningen understryker att adoption kan ha betydelse under hela livet. Och att behoven som kan härledas till adoptionen kan uppstå i olika skeden av livet.

Plötsligt dyker det upp något som är kopplat till erfarenheten av adoptionen: Du blir tonåring, du får barn, du går igenom en skilsmässa eller en förälder dör.

Annons

– Sårbarheten kan finnas med i bagaget, säger Åsa Borén.

Socialstyrelsen och Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd har tagit fram flera förslag för att stärka kunskapen och kompetensen i samhället – inte minst inom vården och socialtjänsten.

– Det kanske viktigaste förslaget handlar om att utveckla en modell för stöd, även för adoptivföräldrar, som tar höjd för livsperspektivet, säger hon och tillägger:

– Samt att det tydliggörs vilket ansvar olika verksamheter har som möter adopterade.

Fakta: Adopterade i Sverige

Antalet adoptioner i Sverige har minskat de senaste åren.

2011 gjordes 323 adoptioner i Sverige. 2020 gjordes 664 adoptioner.

2020 fanns 36 559 nationellt adopterade och 50 670 internationellt adopterade i Sverige. Cirka 40 000 internationellt adopterade är i vuxen ålder.

Källa: Socialstyrelsen

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons