Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Stöd ska göra förlossningsvården mer jämlik

Förlossningsvården ska bli bättre och mer jämlik över landet.
Det är tanken med Socialstyrelsens nya kunskapsstöd, med stort fokus på vad som händer efter förlossningen.
Vård • Publicerad 12 april 2022
Förlossningen vid Karolinska sjukhuset i Solna. Arkivbild.
Förlossningen vid Karolinska sjukhuset i Solna. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Det nya kunskapsstödet heter "Graviditet, förlossning och tiden efter" och innehåller 36 rekommendationer inom nio olika områden och ska nu skickas ut på remissrunda.

Bakgrunden är en kartläggning Socialstyrelsen gjorde 2017 som visade ojämlikheter mellan landets olika delar i fråga om bland annat förlossningsbristningar, psykisk ohälsa och amningskomplikationer.

Annons

När det exempelvis kommer till så kallade sfinkterrupturer, alltså skador på ändtarmsmuskeln, skiljer sig statistiken för förstföderskor åt i de olika regionerna.

Flest i Sörmland

I Sörmland drabbas flest – 6,4 procent av förstföderskorna – av sfinkterrupturer. I Värmland är det lägst, 2,9 procent. Det nationella snittet är 4,5 procent.

– Det är allvarligt att det inte är en jämlik vård. Hälso- och sjukvården behöver bli bättre på att se till särskilda behov hos utsatta grupper, bland annat kvinnor som är utlandsfödda och kvinnor som lider av psykisk ohälsa, säger Inga-Maj Andersson, utredare vid Socialstyrelsen.

Kunskapsstödets rekommendationer riktas i första hand till vården, men ska även fungera som underlag för beslutsfattare.

Speciellt fokus ligger på att bättra eftervården. Det är främst där det finns missnöje med förlossningsvården i Sverige, enligt Inga-Maj Andersson.

"Som ett vakuum"

Kontinuiteten och tryggheten man har känt inför förlossningen, då man har gått till barnmorskan, finns inte där efteråt.

– Efter förlossningen är det många som beskriver att de är som i ett vakuum och inte vet vart de ska vända sig med sin oro.

Det ska finnas en tydligare vårdkedja, helt enkelt, även för förhållandevis enklare frågor. Den som har problem med amningen ska inte vända sig till akutmottagningen i brist på bättre vetande, säger Inga-Maj Andersson.

Socialstyrelsen rekommenderar att vården erbjuder en plan efter förlossningen.

– Det behövs en kontinuitet och tidig uppföljning så att kvinnan hamnar på rätt ställe och får vård på rätt nivå.

Fakta: Kunskapsstöd för förlossningsvården

Socialstyrelsen har sammanställt ett kunskapsstöd som nu går ut på remiss. Tanken är att publicera en slutversion innan årsskiftet.

"Graviditet, förlossning och tiden efter" innehåller 36 rekommendationer inom nio olika områden: psykisk ohälsa och psykiska sjukdomstillstånd, förlossningsrädsla och traumatiska förlossningsupplevelser, förlossningsbristningar, amning och uppfödning, vård efter graviditet och förlossning, fetma under graviditeten, substansbruk, föräldraskapsstöd i grupp och kontinuitet för en positiv förlossningsupplevelse.

Stödet har tagits fram i samarbete med experter och Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU) och riktar sig till professionen.

I juni 2021 fick Socialstyrelsen även i uppdrag att ta fram nationella riktlinjer för förlossningsvården som riktar sig till beslutsfattare och som även innehåller hälsoekonomiska analyser.

Källa: Socialstyrelsen

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons