Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Hälsokontroller ombord på Stena Lines färjor

Hittills har inte Stena Lines trafik påverkas av coronavirusets spridning. Men bolaget har infört extra städning och ska lätta upp reglerna för om-och avbokning.
– Det är en väldigt speciell situation, säger presschef Carl Mårtensson.
Blekinge • Publicerad 12 mars 2020
Stena Line gör flera förändringar med anledning av coronaviruset.
Stena Line gör flera förändringar med anledning av coronaviruset.Foto: Marcus Palmgren

För resor mellan Karlskrona och Polen har nyligen nya rutiner införts. Alla resenärer måste fylla i ett hälsoformulär ombord som ska lämnas till den polska gränspolisen. Polen har även infört feberkontroller för alla som ska in i landet.

– Det är helt och hållet de polska myndigheternas beslut som vi följer och detta gäller specifikt i Karlskrona. Olika länder har infört olika regler och vi följer dem i respektive land, säger Carl Mårtensson, presschef på Stena Line.

Annons

Han säger att de ännu inte har märkt någon nedgång i antalet passagerare.

– Vi har inte sett några större trender, men egentligen är det för tidigt att säga om det kommer att påverka passagerartrafiken. Det är lågsäsong just nu, hade det varit mitt i sommaren hade det nog varit annorlunda.

Polen kräver att alla som ska in i landet fyller i en hälsodeklaration innan de kliver iland.
Polen kräver att alla som ska in i landet fyller i en hälsodeklaration innan de kliver iland.Foto: Mats Blennow

Men spridningen av coronaviruset har fått fler konsekvenser än hälsokontroller. För två veckor sedan ökade företaget frekvensen av städning ombord på fartygen, speciellt vad gäller platser som många människor rör vid, som ledstänger och knappar.

– Vi har även infört tydlig information om riktlinjer för hygien för att undvika smitta på terminalerna och vi har mer handsprit ombord, säger Carl Mårtensson.

De har ännu inte haft några fall av smitta ombord, varken hos personal eller passagerare. Men om det skulle ske finns manualer för hur man ska agera.

– Vi har manualer för särskilda händelser och detta kan nu räknas som en sådan.

Hur påverkas ni av begränsningen av större folkmassor?

– Att åka färja räknas inte som en sammankomst, men det gör däremot restauranger och festlokaler. Just nu är det inte säsong för den typen av volymer hos oss.

En annan nyhet är att reglerna kring om- och avbokning ska lättas upp, men det vill Carl Mårtensson inte kommentera innan nyheten släpps.

– Detta är en ovanlig situation både för oss och för resenärerna, men jag tror att de flesta har förståelse för de insatser som görs, säger Carl Mårtensson.

Annons

Även DFDS som trafikerar sträckan Karlshamn Klaipeda har ändrat sina rutiner för att hindra smittspridning.

– Vi undviker att samla mer än 100 personer på samma område, våra fartyg är så stora att det finns mycket plats att hålla avstånd. Vi har även ökat städningen och desinficeringen av till exempel handtag och vi uppmanar folk att hålla extra god handhygien, skriver vd Gert Jakobsen i ett mejl till BLT.

De har även infört möjlighet för resenärer att boka om resor innan den sista april till ett presentkort. Enligt Gert Jakobsen har de inte haft några smittade personer på några av sina färjelinjer.

Maria GisselquistSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons