Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Stellantis vill sälja självkörande bilar 2024

Internationella fordonsjätten Stellantis planerar att lansera självkörande bilar under 2024, enligt Joachim Langenwalter som är chef för koncernens utveckling av mjuk- och hårdvara.
Ekonomi • Publicerad 10 december 2021
Stellantis är en sammanslagning av 14 bilmärken, däribland Alfa Romeo, Jeep och Fiat. Arkivbild.
Stellantis är en sammanslagning av 14 bilmärken, däribland Alfa Romeo, Jeep och Fiat. Arkivbild.Foto: Peter Dejong/AP/TT

Självkörningstekniken ska uppnå den tredje nivån av fem möjliga, där nivå tre innebär att föraren på vissa sträckor varken behöver hålla i ratten eller titta på vägen, men vara beredd på att ta tillbaka kontrollen vid mer komplicerad körning, skriver Automotive News.

Stellantis har ännu inte meddelat vilket av de sammanlagt 14 fordonsmärkena som ingår i koncernen som blir först med självkörningstekniken.

Annons

Tyska konkurrenten BMW uppgav nyligen till Forbes att fordonstillverkaren ska lansera tredje nivåns självkörningsteknik under 2022.

Amerikanska elbilstillverkaren Tesla erbjuder andra nivåns självkörningsteknik, där föraren måste övervaka körningen.

Nivå fyra innebär att föraren på vissa sträckor kan lämna förarplatsen, och nivå fem att fordonet inte ens behöver vara utrustat med ratt.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons