1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Statsvetare: medierna bakom SD:s framgång

Sverigedemokraterna tycks ha tagit väljare från alla läger enligt Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.
Nyheter • Publicerad 20 september 2010

– Antagligen har man också mobiliserat en hel del väljare från soffan, säger Marie Demker.

Hon listar tre faktorer bakom partiets stora framgång i årets val: Medierna, det egna arbetet och de övriga partiernas trätande om hur SD ska behandlas.

– Det sista halvåret har det varit en väldig exponering av dem i medierna. Trots att de är ett så förhållandevis litet parti har de fått en scen på vilken de har kunnat agera och fått kommunicera sin politik.

SD får sitt starkaste stöd i Skåne och Blekinge. Marie Demker ser två förklaringar till det. Den ena är att det finns andra politiska skiljelinjer i Skåne som inte är lika vänster-högerorienterade som i övriga landet, utan mer inriktade på centrum-periferi.

– Det vill säga att det finns en motsättning mellan det centrala Sverige, Stockholm och 08:orna, och dem själva, säger Marie Demkert och pekar på att det funnits flera sådana partier i Skåne, som Sjöbopartiet.

Den andra förklaringen är en tröskeleffekt.

– Om tillräckligt många grannar, vänner och arbetskamrater har börjat rösta på Sverigedemokraterna så försvinner känslan av att det är något konstigt att rösta på ett litet parti som det skrivs mycket negativt om. Då rullar det fram en liten våg av väljare, säger Marie Demker.

På frågan om vad SD gjort för att nå sådan framgång svarar hon att partiet satsat på intern organisation.

– De har insett att det krävs disciplin, ordning och reda i partiet. De har ett genomtänkt strategiskt arbete för partiarbete och propaganda. De har också kanaliserat det partistöd de fick tillgång till genom framgångarna i kommunvalen 2006 till en slags valfond på nationell nivå.

– Sitt eget arbete ska de ha en eloge för, säger Marie Demker.

Lotta Andersson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.