Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Statsvetare: "Drömval för Støre"

Norge • Publicerad 14 september 2021
Kärv stämning på Høyres valvaka. Efter åtta ser regeringsmakten ut att flyga sin kos.Foto: Heiko Junge/NTB/TT

Om den står sig betraktar han det som klart att Arbeiderpartiet (AP), Senterpartiet (SP) och Sosialistisk Venstreparti (SV) kommer att bilda regering, i en process som inte alls behöver bli så problematisk och utdragen som vissa politiska bedömare befarat.

Svein Tuastad poängterar det paradoxala i att förlorarna verkar blir vinnarna; AP ser ut att tappa från 27,4 procent i valet 2017.

Annons

Det hittillsvarande bärande regeringspartiet Høyre vill gärna framhäva en framgångsrik kamp mot coronavirusets verkningar.

– Men de får en spark i rumpan av väljarna, konstaterar Svein Tuastad.

TT: Hur förklarar du Høyres kraftiga tillbakagång?

– Det är alltid så i norsk politik, och även i de flesta andra länder, att regeringen inte sitter längre än två mandatperioder.

– Efter 1961 har det varit så.

Svein Tuastad är överraskad av att AP och SP spås göra så bra resultat. Men det som verkligen sticker ut för honom är möjligheten till ett helt nytt norskt politiskt landskap.

– Så som det ser ut nu kan vi få en historisk ändring i det norska partisystemet. Två nya partier är för första gången över spärrgränsen och två hundraåriga partier är under den.

Med de sistnämnda avser han Venstre och Kristelig Folkeparti. Nykomlingar blir enligt den tidiga prognosen Rødt och Miljøpartiet De Grønne.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons