Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Statsvetare: Andersson får två problem att lösa

Ibrahim Baylans avhopp kommer oväntat och lämnar samtidigt en ny statsminister med två problem att lösa, säger S-märkta statsvetaren Ulf Bjereld.
Marja Lemne på Södertörns högskola tror att avhoppet kan leda till spekulationer.
Politik • Publicerad 9 september 2021
Ulf Bjereld professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet samt styrelseledamot i Socialdemokrater för tro och solidaritet.
Ulf Bjereld professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet samt styrelseledamot i Socialdemokrater för tro och solidaritet.Foto: ADAM IHSE / TT
Ibrahim Baylan (S), en "kompromissernas och lösningarnas man", enligt statsvetaren Marja Lemne.
Ibrahim Baylan (S), en "kompromissernas och lösningarnas man", enligt statsvetaren Marja Lemne.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Näringsministern meddelade på torsdagen att han lämnar sin post i samband med partikongressen i november. En överraskning, säger Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap och aktiv socialdemokrat, till TT.

– Det kommer väldigt oväntat, det har inte funnits några yttre tecken på hans avgång.

Personliga skäl

Annons

Huruvida avhoppet beror på personliga skäl eller möjligen bristande personkemi med Magdalena Andersson, som pekas ut som den troliga efterträdaren till Stefan Löfven är enligt Bjereld svårt att säga.

– Jag tenderar ju på att tro på det politiker säger för det brukar vara så som det faktisk det är. Han åberopar personliga skäl, han har varit med väldigt länge och han nu känner att han vill lämna politiken i samband med nästa riksdagsval, säger Bjereld och fortsätter:

– Så här långt ser det inte ut som att det finns någon politisk dramatik i detta. Oavsett personkemi så känner han att partiledarskiftet i sig också blir en faktor. Ska han gå så är det ett bra tillfälle att göra det nu.

Spekulationer

Även Marja Lemne, statsvetare vid Södertörns högskola, är förvånad över Baylans besked.

– Det är klart att tajmingen nu gör att det kommer finnas en rad spekulationer, det kan man inte undvika, säger hon.

– Jag har förståelse att han kan ha fått nog efter 25 år, men hans försäkran om att Magdalena Andersson är en sådan bra kandidat gör mig inte helt övertygad om att det inte skulle kunna finnas konflikter, säger hon men poängterar att hon inte vet något om deras relation.

Det ska nu bli intressant att se om det kommer fler liknande besked, säger Lemne.

– För det är klart att det är ju en möjlighet för en tillträdande partiledare och statsminister att kunna gruppera om och samla grupperna.

Dubbla arbetsuppgifter

Ulf Bjereld framhåller att Baylans avhopp lämnar dubbla arbetsuppgifter åt den blivande statsministern. Ibrahim Baylan har nämligen varit både näringsminister och landsbygdsminister – den sistnämnda en post han fick överta när Jennie Nilsson tidigare i somras aviserade att hon lämnar sitt uppdrag och återgår till att bli riksdagsledamot.

– Då blev det en diskussion. Var det rätt att bara lägga över arbetsuppgifterna på näringsministern Baylan? Borde inte landsbygdsfrågorna – som är så viktiga menade en del – ha en egen post? Det får Andersson nu lösa.

Annons

Marja Lemne, som såg Baylan som "en av många tänkbara" efterträdare till Löfven när statsministern aviserade sin avgång, kommer framför allt att minnas honom som en problemlösare.

– Han har varit kompromissernas och lösningarnas man. Han var problemlösare när han var samordningsminister och han har ändå den här energiöverenskommelsen, som kanske är överspelad nu, men han lyckades i alla fall få fram sådana saker. En "doer".

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons