Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Statliga investeringar i datorhallar granskas

Ekonomi • Publicerad 12 november 2021
Amazons serverhall utanför Eskilstuna drar lika mycket ström som en medelstor svensk stad. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Regeringens uppmuntran av investering i datorhallar, bland annat genom sänkt energiskatt, ska granskas av Riksrevisionen. Det skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Även om Riksrevisionen tillstår att investeringarna har positiva effekter på exempelvis sysselsättningen lyfts särskilt fram hallarnas enorma elkonsumtion fram – enligt Energimyndighetens bedömning kommer de stå för runt 20 procent av den ökade elanvändningen det kommande årtiondet.

Annons

Exempelvis drar Amazons serverhall i Kjula utanför Eskilstuna lika mycket ström som en medelstor svensk stad.

"Redan idag finns det kapacitetsutmaningar i det svenska elsystemet. Vid sidan om nyetableringar av datahallar har det dessutom initierats ett antal andra elintensiva profilprojekt inom industrin, till exempel Northvolts batterifabriker, Hybrit inom stålindustrin och cementindustrins Cemzeroprojekt", skriver myndigheten.

Granskningen ska bland annat fokusera på regeringens avvägningar mellan närings- och energipolitik, och förväntas vara klar i juni 2022.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons