Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Staten "på tårna" för att tackla eld och torka

Läget vad gäller torka och bränder kan bli lika allvarligt som torrsommaren 2018, enligt regeringen. Men beredskapen för att hantera bränder och stötta jordbruket är betydligt bättre.
Politik • Publicerad 15 juni 2023
Det är ovanligt torrt och varmt för årstiden och det påverkar både skörden och betet och gör brandrisken extremt stor i stora delar av landet.
Det är ovanligt torrt och varmt för årstiden och det påverkar både skörden och betet och gör brandrisken extremt stor i stora delar av landet.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

– Sverige har en väsentligen högre förmåga att hantera skogsbränder nu än tidigare. Bågen är spänd och staten är på tårna och beredd att agera, säger ministern för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin (M) på en pressträff tillsammans med landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).

Kullgren säger att det redan nu går att konstatera att skördar kommer att bli mindre på grund av den torka som rått sedan april och tills nu. Beredskap för att aktivera stöd från EU finns, men det reservpaket som är på gång i EU handlar om totalt 300 miljoner euro,drygt tre miljarder svenska kronor.

Annons

– Jag vill inte skicka några falska förhoppningar om att det kommer att trilla pengar från skyn, EU eller någon annan utan nu utgår alla insatser från att vi ska minimera konsekvenserna, säger Peter Kullgren.

Han syftar på att det nu i första hand handlar om att anpassa regler för att underlätta åtgärder för att få mer foder till djuren, till exempel. Vallskördarna, det vill säga foder till djur, riskerar på många håll att bli betydligt mindre än normalt.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons