Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Stark orderingång i maj och ökad konsumtion

Drygt en halv procents BNP-tillväxt, ökad hushållskonsumtion och fyllda orderböcker. Maj månad indikerar en god återhämtning för svensk ekonomi, enligt den senaste prognosen från Statistikmyndigheten (SCB).
Ekonomi • Publicerad 7 juli 2021
Senaste prognosen från SCB visar att återhämtningen ser fortsatt god ut för svensk ekonomi. Arkivbild.
Senaste prognosen från SCB visar att återhämtningen ser fortsatt god ut för svensk ekonomi. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

– Vi kommer att justera upp vår BNP-prognos med ungefär en procent om de här siffrorna står sig, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

Det är inte bara SCB:s siffror för maj månad som får SBAB att höja sin prognos från drygt 3 procents BNP-tillväxt till drygt 4 procent. Siffrorna bekräftar bankens egen analys: Ökad tillväxt.

Annons

Bruttonationalprodukten (BNP) ökade med 0,4 procent i maj, enligt en preliminär BNP-indikator från SCB. Aktiviteten i ekonomin var enligt SCB:s beräkningar 10,2 procent högre i maj 2021 jämfört med maj 2020, efter justering för antal arbetsdagar.

Stark orderingång

Prognosen för industrins orderingång visade en ökning med 6,1 procent i maj, jämfört med april månad.

"Väldigt starka orderingångar indikerar att industrin kommer fortsatt vara den viktigaste faktorn för tillväxt på sikt", skriver banken SEB i en analys.

Jämfört med motsvarande månad i fjol ökade orderingången med 32,7 procent, enligt de preliminära siffrorna. Även hushållens konsumtion ökade i maj med 2,6 procent jämfört med tidigare månad.

– Man ska vara försiktig för att dra för stora växlar på en enskild månad. Men siffrorna är i linje med våra prognoser, säger Robert Boije på SBAB.

Privata näringslivet halkar efter

För banken SEB visade månadsstatistiken för BNP-tillväxten maj en något lägre tillväxt än deras prognos på 0,7 procent. På helåret ser dock tillväxten ut att vara i linje med SEB:s prognoser. Däremot visar näringslivets produktion lite av en besvikelse, skriver banken.

Produktionsvärdet för det totala näringslivet minskade med 0,2 procent i maj jämfört med april, enligt SCB:s preliminära beräkningar.

Statistikmyndigheten SCB skriver i ett pressmeddelande att utvecklingen som helhet i maj är mer i linje med tidigare månader.

”Efter starka mars och svaga april som båda i stor utsträckning drevs av effekterna från en skatteförändring på nyregistrerade motorfordon 1 april var utvecklingen i maj mer i linje med det vi sett tidigare månader”, skriver Mattias Kain Wyatt, nationalekonom på SCB i en kommentar.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons