Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Oppositionen nobbar Sri Lankas president

Sri Lankas omstridde president Gotabaya Rajapaksa erbjöd oppositionen att dela makten. Men oppositionen nappar inte på förslaget
Sri Lanka • Publicerad 4 april 2022
Lankesiska ungdomar ropar slagord och kräver presidentens avgång i Colombo på måndagen.Foto: Eranga Jayawardena/AP/TT

Gotabaya Rajapaksas utsträckta hand kom efter att 26 ministrar under söndagen hoppade av regeringen. Under måndagen avgick även riksbankschefen och kvar i landets ledning var då endast presidenten och hans bror, premiärminister Mahinda Rajapaksa.

Men att ytterligare två bröder Rajapaksa samt presidentens son alla avgått från regeringen räcker alltså inte för att dämpa folkets ilska. Under måndagen fortsatte de stora protester som pågått sedan förra veckan och polis använde vattenkanoner för att skingra demonstranter som försökte storma Rajapaksas familjehem.

Annons

– Folket vill att hela familjen Rajapaksa ska bort och vi kan inte gå emot deras vilja och inte heller samarbeta med dessa korrupta politiker, säger Ranjith Madduma Bandara, ledare för det största oppositionspartiet, SJB.

I landet råder en allt större brist på bland annat mat, bränsle och mediciner, vilket regeringen har kallat den största bristen på nödvändiga varor sedan landet blev självständigt från Storbritannien 1948.

Efter förra veckans protester införde presidenten ett nattligt utegångsförbud som under helgen ändrades till undantagstillstånd, vilket inte dämpat protesterna.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons