Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Sparkade i väg handgranater – får löneavdrag

Försvarsmakten • Publicerad 10 februari 2022
En officer får löneavdrag sedan en övning med Lv6 slutade med att handgranater sparkades ut i en sjö. Arkivbild.
En officer får löneavdrag sedan en övning med Lv6 slutade med att handgranater sparkades ut i en sjö. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

En övning med luftvärnsregementet Lv6 i Halmstad slutade med att chockhandgranater som blivit över sparkades ut i en sjö. Nu straffas officeren som ledde övningen med 20 dagars löneavdrag, skriver Hallands-Posten.

Efter övningen, som hölls i maj i fjol i Uddevalla kommun, beslutade övningsledaren att destruera de handgranater som blivit över i stället för att återlämna dem till förrådet.

Annons

Han tog med fyra värnpliktiga och en biträdande övningsledare till en sjö. Där fick värnpliktiga kasta chockhandgranater i sjön där de detonerade. Övningsledaren och den biträdande övningsledaren sparkade även handgranater ut i sjön.

Försvarsmaktens personalansvarsnämnd konstaterar nu att officeren brutit mot en lång rad punkter i säkerhetsbestämmelserna. Han straffas med 20 dagars löneavdrag.

Nämnden skriver även att officeren "hanterat Försvarsmaktens resurser i form av ammunition på ett nonchalant och oekonomiskt vis".

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons