Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Spanska separatister kan få mildare straff

Spaniens regering överväger en lagändring som skulle sänka straffsatsen för de separatistledare som kämpar för ett oberoende Katalonien. Men alla är inte positiva till ändringarna.
Spanien • Publicerad 11 november 2022
Spaniens premiärminister Pedro Sánchez. Bild från oktober.
Spaniens premiärminister Pedro Sánchez. Bild från oktober.Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP/TT

Nio katalanska separatistledare dömdes till långa straff för uppvigling för att i oktober 2017 ha lett regionens självständighetsförsök.

Nu föreslår socialdemokraten Pedro Sánchez och hans regering att en den 1800-talslag som då användes för att döma ledarna ska ändras. Det skulle innebära att framtida åtal för liknande brott skulle falla under en lag om grovt förargelseväckande beteende, med ett maxstraff på fem år – en tredjedel av de femton år brott mot lagen om uppvigling kan ge.

Inte imponerad

Annons

Utspelet har mötts av försiktiga positiva ord från Kataloniens regionale ledare Pere Aragonès och direkt kritik från högerpartiet PP, som anklagar regeringen för att gå separatisterna till mötes för att själv kunna vara kvar vid makten. Regeringen tvingas förlita sig på flera regionala småpartier för att få igenom sina förslag, och då inte minst nästa års budget.

Sánchez sade i spansk tv på torsdagen att de föreslagna förändringarna inte innebär att ledare som är på flykt – bland dem separatistledaren Carles Puigdemont – undgår åtal, bara att de riskerar mindre stränga straff.

Och Puigdemont, som sedan 2017 lever i exil i Belgien, är inte imponerad av lagförslaget. "Domarna upphävs inte, de byter bara namn", säger han i ett uttalande.

Ska blidka EU

Förslaget är nämligen också ett försök från regeringen att gå EU till mötes och lägga de spanska lagarna om uppvigling i linje med övriga länder i unionen. Just den punkten har varit en stötesten när Spanien har försökt få Puigdemont och andra ledare i exil utlämnade.

De nio som dömdes för uppvigling har alla benådats och släpptes ur fängelse efter tre år. De är dock förbjudna att ställa upp i val.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons