Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Spanien vill utreda övergrepp inom kyrkan

Spanien • Publicerad 6 februari 2022
Spaniens premiärminister Pedro Sánchez. Arkivbild.
Spaniens premiärminister Pedro Sánchez. Arkivbild.Foto: Manu Fernandez/AP/TT

Spaniens premiärminister Pedro Sánchez vill utse en särskild ombudsman för att utreda sexuella övergrepp inom den katolska kyrkan i landet.

Det skulle bli den första officiella spanska utredningen om övergrepp inom kyrkan. Förslaget kommer bara dagar efter det att parlamentet öppnat för en utredning.

Annons

"Offren kan inte längre tystas. Det är hög tid att vi läker våra sår och förebygger så att det inte kan hända igen", skriver Sánchez på Twitter.

En organisation för Spaniens biskopar har motsatt sig en utredning och vill att offer för övergrepp ska anmäla detta i sina stift.

Parlamentet ska senare i februari rösta om ombudsmannens uppgifter. Denne, tidigare utbildningsministern Ángel Gabilondo, ska om han får uppgiften att utreda övergrepp rapportera till ett parlamentariskt utskott.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons