Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Space X-raket lyfte från USA – med ryss ombord

För första gången på 20 år har en rysk kosmonaut åkt ut i rymden från amerikansk mark. Målet är den internationella rymdstationen ISS.
USA • Publicerad 5 oktober 2022
De fyra rymdresenärerna Anna Kikina, Josh Cassada, Nicole Mann och Koichi Wakata inför uppskjutningen i Cape Canaveral i Florida.
De fyra rymdresenärerna Anna Kikina, Josh Cassada, Nicole Mann och Koichi Wakata inför uppskjutningen i Cape Canaveral i Florida.Foto: John Raoux/AP/TT
A Space|X-raketen lyfter från Cape Canaveral i Florida. Uppskjutningen försenades några dagar av ovädret Ian.
A Space|X-raketen lyfter från Cape Canaveral i Florida. Uppskjutningen försenades några dagar av ovädret Ian.Foto: John Raoux/AP/TT

Anna Kikina, den enda kvinnliga kosmonauten, var en av de fyra personer ombord på den Space X-raket som under onsdagen lyfte från Cap Canaveral i Florida, med destination ISS.

De andra tre är amerikanerna Josh Cassada och Nicole Mann samt japanen Koichi Wakata, den ende i kvartetten som varit ute i rymden tidigare.

Annons

– Så häftigt! Det har varit en lugn resa hit upp. Nu har ni tre nykomlingar som är rätt så glada över att få sväva fritt i rymden, säger Mann efter att raketen tagit sig utanför jordens atmosfär.

Att sväva i rymden får de vänja sig vid, de beräknas nå ISS strax före midnatt torsdag kväll, svensk tid. Och där ska de stanna i fem månader, till mars nästa år.

Ett utbytesprogram

Att en rysk kosmonaut åker med en amerikansk raket just nu, under kriget i Ukraina och de sanktioner som införts mot Ryssland, är mindre dramatiskt än det verkar, enligt amerikanska rymdstyrelsen Nasa.

Anna Kikina ingår i ett utbytesprogram där en amerikansk astronaut, Frank Rubio, åkte till ISS med en rysk raket, uppskjuten i Kazakstan för två veckor sedan.

Utbytet sker bland annat för att säkra ett fortsatt samarbete om ISS, som Ryssland lovat vara kvar i åtminstone 2024 ut.

"Riktigt häftigt"

Ryska kosmonauter slutade åka till rymden med amerikanska raketer sedan katastrofen 2003, då rymdfärjan Columbia med sju personer ombord bröts sönder vid återinträdet i jordatmosfären.

De amerikanska astronauterna på Space X-raketen säger att alla fyra ombord ser bortom krig och politik och vill vara ett föredöme för samarbete.

– Och det är riktigt häftigt att se hur ett gemensamt mål som en rymdstation genast förde oss samman, säger Mann.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons