Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Soldater knäböjde för Franco – befäl sparkas

Spanien • Publicerad 2 juni 2022
Spanska soldater knäböjde i De stupades dal, vilket ledde till att deras befäl avskedades omedelbart. Arkivbild.
Spanska soldater knäböjde i De stupades dal, vilket ledde till att deras befäl avskedades omedelbart. Arkivbild.Foto: Manu Fernandez/AP/TT

Ett befäl har fått sparken från Spaniens väpnade styrkor sedan ett filmklipp visat hur hans manskap fallit på knä vid den tidigare diktatorn Francos främsta minnesplats.

På filmen syns omkring 30 soldater knäböja med vapen i hand vid det pampiga mausoleet i De stupades dal utanför Madrid. Fascistledaren Francisco Franco var begraven där fram till år 2019, då hans kvarlevor grävdes upp och flyttades till en mindre storslagen plats.

Annons

Försvarsdepartementet meddelar att soldaternas befäl fick sparken inom några timmar från det att klippet började spridas. En utredning har också tillsatts.

Gravplatsen, med ett väldigt kors som går att se från flera kilometer bort, har länge varit en samlingsplats för högerextremister som vill hedra Francos minne. Den har också setts som en stor skymf av anhöriga till fascismens offer, vilket föranledde flytten av diktatorns kvarlevor.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons