Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

SN: Läget fortsatt kraftigt sämre

Kurvorna pekar åt rätt håll. Det går bättre för näringslivet, men läget är fortsatt dåligt.
Svenskt Näringsliv har frågat sina medlemsföretag om hur läget förändrats senaste månaderna.
Ekonomi • Publicerad 10 september 2020
Bettina Kashefi, chefsekonom på Svenskt Näringsliv. Arkivbild.
Bettina Kashefi, chefsekonom på Svenskt Näringsliv. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Andelen företag som dragit ner personalstyrkan de senaste sex månaderna ligger på 34 procent. Produktionen och försäljningen har det senaste halvåret minskat för drygt hälften av företagen. Så svarade drygt 4 000 företag i Svenskt Näringslivs företagspanel under perioden 17 augusti till 4 september. Svarsfrekvensen var cirka 40 procent.

Under andra kvartalet beskrev företagen dock läget som ännu sämre. Och även om de ekonomiska förutsättningarna förbättrats sedan dess, något många indikatorer från olika mätinstitut visar, så är det från extremt låga nivåer. Osäkerheten är därmed fortsatt stor och är investeringarnas värsta fiende, enligt arbetsgivarorganisationens chefsekonom Bettina Kashefi.

"Aktiviteten i ekonomin blir sannolikt lägre än innan krisen under lång tid framöver. Sverige kan hamna i en långvarig lågkonjunktur, därför är det viktigt att ge företagen möjlighet att våga investera och anställa igen", skriver hon i en kommentar.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons