1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Smuts och sopor bland gåvor till secondhand

Återvinning • Publicerad 10 april 2021
Många hjälporganisationer har fått mer gåvor under 2020, men en stor del är så dåligt att organisationerna i stället måste lägga tid och pengar på att hantera avfallet. Arkivbild.
Många hjälporganisationer har fått mer gåvor under 2020, men en stor del är så dåligt att organisationerna i stället måste lägga tid och pengar på att hantera avfallet. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/ TT

Under coronapandemin har insamlingsorganisationer tagit emot många fler gåvor än vanligt till sin secondhandverksamhet, skriver SVT Nyheter.

Men mellan 60 och 80 procent av det som kommer in kan varken säljas eller skänkas, visar SVT:s rundringning till de största organisationerna.

Bland textilierna som Myrorna får in är tio procent rena sopor, troligen för att hushållssopor kastats i insamlingsbehållare för kläder. Andra problem är blöta och extremt smutsiga plagg.

Att hantera avfallet kostar mycket pengar – som annars hade kunnat gå till ideellt arbete.

Av gåvorna som Myrorna tog emot förra året fick 1108 ton sorteras ut och slängas som brännbart. Arbetet kostade dem 1,2 miljoner kronor.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.