Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Smittorädsla inte skäl att stanna hemma från jobbet

Rädsla för coronasmitta är inte ett giltigt skäl för att stanna hemma från jobbet – den som får lön ska vara på jobbet. Några diskussioner om undantag på grund av tänkbar coronasmitta verkar inte förekomma på svensk arbetsmarknad.
Coronaviruset (TT) • Publicerad 1 mars 2020
Grundregeln är att man måste vara på jobbet för att få lön, även om man är rädd för coronasmitta.
Grundregeln är att man måste vara på jobbet för att få lön, även om man är rädd för coronasmitta.Foto: Hedlena Landstedt / TT

– Grundregeln är att bara den som står till arbetsgivarens förfogande har rätt till lön, säger Dan Holke, vd och chefsjurist på LO-TCO Rättsskydd.

Han jämför med extrema väderförhållanden.

Annons

– Den som inte kan komma till jobbet på grund av till exempel snöhinder står inte till arbetsgivarens förfogande och har inte rätt till lön, säger Dan Holke.

Ingen rekommendation

Om en läkare sjukskriver en anställd och säger att han eller hon ska gå hem så får den personen ersättning från Försäkringskassan.

Arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv har inte gått ut med några rekommendationer till sina medlemsorganisationer eller till svenska företag om några särskilda villkor om lön när anställda stannar hemma på grund av risk för coronasmitta.

– Vad som sker när arbetsgivaren säger att man ska gå hem regleras i kollektivavtal mellan fack och arbetsgivare. Då handlar det om regleringar på förbundsnivå och inte om något som Svenskt Näringsliv tecknar kollektivavtal om, säger John Wahlstedt, arbetsrättschef på organisationen.

Inte heller arbetsgivarorganisationen Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har några sådana rekommendationer.

Enskild individ

På arbetsgivarorganisationen Industriföretagen säger chefsjurist Andreas Edenman i ett skrivet meddelande till TT att: ”Det är oproblematiskt rent arbetsrättsligt om en arbetsgivare och en enskild individ kommer överens om en kortare arbetsbefrielse med lön oavsett om det finns en konkret risk för smittspridning eller inte.”

Men enligt Andreas Edenman avgörs en sådan sak direkt på företaget och inte av arbetsgivarorganisationen. Han skriver: ”Sistnämnda är emellertid en ren företagsfråga.”

Fakta

Smittar när man är sjuk

Folkhälsomyndigheten skriver på sin hemsida att det nya coronaviruset enligt tillgängliga fakta smittar när patienten är sjuk och i samband med insjuknandet.

Enligt vad myndigheten vet just nu är sjukdomen inte smittsam under inkubationstiden.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Björn Dickson/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons