Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

SMHI varnar för snöfall i Götaland

Ett snöfall drar in under fredagen och kan ställa till med problem i trafiken i södra Sverige, varnar SMHI.
Samtidigt varnar Naturvårdsverket för betydande lavinrisk i västra Vindelfjällen.
Väder • Publicerad 2 februari 2023
SMHI har utfärdat en gul varning för snöfall i stora delar av Götaland.
SMHI har utfärdat en gul varning för snöfall i stora delar av Götaland.Foto: Johan Hallnäs/TT

SMHI har utfärdat en gul varning för snöfall som gäller stora delar av Västra Götaland, Halland, Blekinge samt delar av Kronoberg, Kalmar, Skåne och Jönköpings län.

Snöfallet drar in västerifrån tidigt på fredagsmorgonen och väntas ge 5-10 centimeter snö under dagen. Lokalt kan det bli uppemot 15 centimeter.

Annons

Snön kan ställa till med problem i trafiken, som kan gå långsammare på grund av halka och dålig sikt. Det finns även risk för förseningar och inställda avgångar i kollektivtrafiken, samt för begränsad framkomlighet på vägar som inte hunnit snöröjas.

Det finns också risk för störningar i el- och teleförsörjningen, varnar SMHI.

Snöfallet väntas avta under fredagseftermiddagen och delvis övergå i regn utmed kusten.

Även i västra Svealand tros det snöa, men inte tillräckligt för att skapa problem i trafiken.

Längre norrut väntas klart väder. I västra Vindelfjällen i Lappland har en lavinvarning utfärdats. Området bedöms ha betydande lavinrisk, en trea på en femgradig skala, och personer råds att undvika branta sluttningar på fredagen.

"Laviner kan bli stora nog att begrava och döda dig", skriver myndigheten på hemsidan lavinprognoser.se, där de också skriver att två laviner har utlösts spontant det senaste dygnet.

Fakta: Vädervarningar

Gul varning: Vädret kan få konsekvenser för samhället och innebära vissa risker för allmänheten. Störningar i en del samhällsfunktioner väntas.

Orange varning: Kan innebära allvarliga konsekvenser för samhället, fara för allmänheten och allvarliga skador på egendom och miljö. Störningar i samhällsfunktioner väntas.

Röd varning: Mycket allvarliga konsekvenser för samhället och stor fara för allmänheten. Omfattande störningar i samhällsfunktioner väntas.

Källa: SMHI

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons