Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

SMHI larmar om höga temperaturer i landet

SMHI larmar om höga temperaturer i stora delar av landet i samband med värmeböljan. Temperaturen väntas ligga över 30 grader på många platser, främst under onsdag och torsdag.
Väder • Publicerad 13 juli 2021
SMHI larmar om höga temperaturer i stora delar av landet de närmaste dagarna. På bilden svalkar sig en av björnarna på Skansen i Stockholm en varm sommardag förra året.
SMHI larmar om höga temperaturer i stora delar av landet de närmaste dagarna. På bilden svalkar sig en av björnarna på Skansen i Stockholm en varm sommardag förra året.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Värmelarmet gäller 32 av landets 40 väderdistrikt, och sträcker sig över södra och mellersta Sverige och längs med hela Norrlands kustland. Fjällområden och hela Norrlands inland – från söder och hela vägen upp till norr – är undantagna.

Meddelande om höga temperaturer utfärdas när den maximala dygnstemperaturen uppnår 26–30 grader under tre dagar, enligt SMHI:s hemsida.

Annons

Värmen innebär då en ökad påfrestning på kroppen vilket kan ge problem för framförallt riskgrupper.

Flera platser kommer också att få uppleva så kallad tropisk natt, då temperaturen håller sig över 20 grader även under natten.

Nästa steg på SMHI:s värmeskala är en klass 1-varning, vilket sker vid "mycket höga temperaturer" – då ska den maximala dygnstemperaturen ligga på 30 grader eller mer under tre till fyra dagar.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons