Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Smarta nanopartiklar kan angripa lungtumörer

En ny behandling med smarta, riktade nanopartiklar som angriper lungtumörer har utvecklats vid Lunds universitet. Behandlingen skulle kunna minska risken för biverkningar och skador i friska lungceller.
Medicin • Publicerad 12 juli 2020
Nanopartiklar i lungtumörceller.
Nanopartiklar i lungtumörceller.Foto: Lunds Universitet/TT

Lungtumörer är ofta svåra att ta bort på grund av deras placering i lungan eller för att det finns tumörer som är för små att observera. Tumörerna utvecklar ofta också naturliga barriärer för att förhindra läkemedel och immunceller att nå in till tumörcellerna.

Därför får patienter ofta höga doser cellgifter som cirkuleras genom hela kroppen vilket leder till stora biverkningar i andra organ. Men behandlingsmetoden med riktade nanopartiklar som utvecklats vid Lunds universitet har visat sig kunna leverera läkemedel specifikt till de tumörer som är svåra att nå, enligt ett pressmeddelande från universitetet.

Annons

Dessutom konstruerades nanopartiklarna för att enbart frisätta läkemedel på en specifik signal som finns i tumörområdet. Det minskar risken för att läkemedlen i nanopartikeln skadar friska lungvävnader och gör det möjligt att använda högre mängder giftiga läkemedel för att öka antalet dödade tumörceller utan att orsaka oönskade biverkningar.

Lungcancer är en av de dödligaste formerna av cancer, med en överlevnad på endast 15 procent. I Sverige avled drygt 3 500 personer över 15 år i lungcancer 2018.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons