GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Smakprov till barn ger minskad risk för allergi

Små smakprov av jordnötssmör, ägg och mjölk redan från tre månaders ålder verkar minska risken att utveckla allergi senare i livet.
Det visar ny forskning från Sverige och Norge, rapporterar .
Hälsa • Publicerad 30 juni 2022
Att introducera jordnötter, mjölk och ägg tidigt i livet verkar ge minskad risk för allergi mot dessa ämnen. Arkivbild.
Att introducera jordnötter, mjölk och ägg tidigt i livet verkar ge minskad risk för allergi mot dessa ämnen. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sedan 2019 säger Livsmedelsverket i Sverige att alla barn kan introduceras för jordnötter, ägg och mjölk under sitt första levnadsår. Detta sedan det framkommit att det inte ökar risken för att utveckla allergier – även om barnet har eksem eller har föräldrar med allergier.

Nu kommer ny svensknorsk forskning som visar att det tvärtom finns fördelar med att föräldrar introducerar dessa livsmedel redan från tre månaders ålder. Att tidigt få smaka på ämnena verkar minska risken att utveckla allergi senare i livet, enligt Vetenskapsradion.

I studien, som publiceras i den vetenskapliga tidskriften The Lancet, delades cirka 2 400 spädbarn in i två grupper. Den ena gruppen fick mellan tre och sex månaders ålder smaka på jordnötssmör, kokt ägg, mjölk och vete, fyra gånger i veckan. Den andra gruppen fick det inte.

När bebisarna sedan blev tre år visade det sig att risken för att ha utvecklat en matallergi mot dessa ämnen, var mindre än hälften så stor i gruppen som fick smakprover, jämfört med barnen som inte fick.

Allra störst effekt gav jordnötterna.

– Vår hypotes är att det här stimulerar toleransutveckling och att kroppen anpassar sig när immunförsvaret utvecklas tidigt i livet, säger Björn Nordlund, docent i barn och ungdomsallergologi vid Karolinska institutet, som har lett den svenska delen av studien, till radion.

Inga barn i studien påverkades negativt av smakportionerna.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.