Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Skyfallskatastrofen i Libyen: "Kroppar överallt"

Räddningspersonal söker igenom gata för gata, raserade byggnader och till och med havet när de letar efter dödsoffer efter de förödande översvämningarna i staden Darnah i Libyen.
– Det är kroppar överallt, i husen, på gatorna och i havet, säger en hjälparbetare.
Libyen • Publicerad 14 september 2023
I staden Darnah i Libyen omkom minst 5|100 personer när förödande skyfall orsakade översvämningar. Bilden visar förödelsen i staden på tisdagen.
I staden Darnah i Libyen omkom minst 5|100 personer när förödande skyfall orsakade översvämningar. Bilden visar förödelsen i staden på tisdagen.Foto: Muhammad J. Elalwany/AP/TT

Stormen Daniel orsakade enorma översvämningar i de östra delarna av Libyen. En av de värst drabbade städerna är Darnah, där två åldrade dammar kollapsade på söndagskvällen.

Minst 5 100 personer har bekräftats omkomna i Darnah, som ligger vid Medelhavet.

Annons

De överlevande i staden har väntat på att hjälpinsatser ska kunna nå fram efter att de omfattande vattenmassorna i söndags förstörde de flesta tillfartsvägarna. De hjälparbetare som nu nått fram beskriver den totala förödelsen i stadens centrum. Tusentals personer saknas fortfarande och tiotusentals har blivit hemlösa.

– Det är kroppar överallt, i husen, på gatorna och i havet. Vart du än går hittar du döda män, kvinnor och barn. Hela familjer har utplånats, säger hjälparbetaren Emad al-Falah från Benghazi, på telefon till AP.

Fjärdedel borta

Talespersoner för räddningstjänsten uppger att en fjärdedel av staden har försvunnit.

Yann Fridez, som leder Internationella rödakorskommitténs utsända i Libyen, sade till mediebolaget France24 att sju meter höga vågor sköljde in över staden.

Läraren Mohammed Derna berättar att han och hans familj och grannar rusade upp på taket till sitt flerfamiljshus när de otroliga vattenmassorna rusade fram. Han säger att vattnet nådde till husets andra våning. De såg människor nedanför som spolades bort.

– De ropade "hjälp, hjälp". Det var som en skräckfilm från Hollywood, säger han på telefon från ett fältsjukhus i Darnah till AP.

Fler dödsoffer

Antalet dödsoffer kommer troligen att stiga eftersom sökandet efter offer fortfarande pågår. Minst 9 000 personer har rapporterats saknade men antalet kan komma att sjunka i takt med att kommunikationsmöjligheterna i området återställs.

Enligt FN:s migrationsorganisation IOM har totalt minst 30 000 människor blivit hemlösa i Libyen till följd av översvämningarna.

Förödelsen är inte bara en konsekvens av stormens kraft, utan även av oroligheterna i landet. Libyen präglas sedan flera år tillbaka av strider mellan två rivaliserande regeringar, vilket bland annat har lett till en bristfällig infrastruktur.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons