Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Skoterförare varnas för riskabla vårisar

Kolla isen en extra gång och ta det säkra före det osäkra.
Det är budskapet från Nationella snöskoterrådet till den som planerar att ge sig ut på sjön med snöskotern under påsken.
Trafik • Publicerad 14 april 2022
Snöskoterförare bör alltid vara försiktiga så här års, eftersom vårsolen och värme gör att isarna snabbt kan bli sköra, säger Per-Olov Wikberg på Nationella snöskoterrådet. Arkivbild.
Snöskoterförare bör alltid vara försiktiga så här års, eftersom vårsolen och värme gör att isarna snabbt kan bli sköra, säger Per-Olov Wikberg på Nationella snöskoterrådet. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

"Snöskoterförare bör alltid vara försiktiga så här års, eftersom vårsolen och värme gör att isarna snabbt kan bli sköra. Och som alltid kan sjöisar på vattenregleringsmagasinen vara särskilt svåra att bedöma om de är säkra", säger Per-Olov Wikberg, samordnare vid Nationella snöskoterrådet, enligt ett pressmeddelande.

Flera fjällsäkerhetskommitteér har de senaste veckorna rapporterat att även om högt belägna sjöisar oftast är säkra, så är flera sjöisar tunnare och svagare än vanligt och manar till vaksamhet.

Annons

Per-Olov Wikberg uppmanar särskilt ovana förare som besöker fjällen under påsken att ta det försiktigt.

"De bör alltid rådfråga personal på fjällanläggningar som kan ge tips på var man kan åka säkert. De lokala fjällsäkerhetskommittéerna är också en viktig källa till kunskap", säger han.

Under de senaste tio åren har det skett sex drunkningsolyckor med snöskoter. De flesta har skett under mars och april.

Fakta: Att tänka på vid skoteråkning på is

Alla i sällskapet bör ha isdubbar lätt åtkomliga.

Isen är ofta extra svag vid sjöarnas utlopp och inlopp, på frusna vattendrag och på reglerade sjöar. Isen är också svagare vid vass, bryggor, broar, uddar, sund och grund.

Kör aldrig ensam och håll avstånd mellan snöskotrarna. Låt kapellet vara öppet på eventuella passagerarpulkor.

Snöskoterförare som ofta korsar isbelagda vatten bör ha med räddningslina, torrt ombyte och gärna flytoverall eller annat flythjälpmedel.

Källa: Nationella snöskoterrådet

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons