unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Skolpersonal lär sig mer om ungas utsatthet på nätet

Det brukar finnas regler för att leka ute i parken. Men mer sällan för tiden ute på nätet.
– Det är att jämföra med att släppa ut barn att springa runt i en hel stad, säger advokaten Ulrika Rogland.
Advokaten Ulrika Rogland är specialiserad på att jobba med brott mot barn. Som åklagare drev hon målet mot den så kallade Alexandra-mannen, som dömdes för brott mot 58 flickor.
Advokaten Ulrika Rogland är specialiserad på att jobba med brott mot barn. Som åklagare drev hon målet mot den så kallade Alexandra-mannen, som dömdes för brott mot 58 flickor.
Foto: Marcus Palmgren

Ett spel med kompisarna kan vara roligt och lärorikt. Det kan också innebära kontakt med nya bekantskaper. Men alla är inte vad de utger sig för att vara.

Även om sexbrott mot barn inte är en ny företeelse, så har arenan förändrats. Risken för upptäckt är liten på internet, och en förövare kan nå många barn på en gång, och på flera platser.

Grooming används som benämning för sexuella övergrepp som sker via nätet. En förövare etablerat någon form av relation med den utsatta innan övergreppet sker. Skuld och skam, eller rädsla för att få skäll, gör att många barn håller tyst om vad som hänt.

Ulrika Rogland, som är specialiserad på att jobba med brott mot barn och är medförfattare till två böcker om grooming betonar vikten av att har en ständig dialog mellan föräldrar och barn om livet på internet.

– Det går inte att ha förbud för internet. Verkligheten ser ut så här, då måste vi förhålla oss till den, säger Ulrika Rogland.

Nu föreläser hon om grooming och sexbrott mot barn på nätet. Under torsdagen föreläste Ulrika Rogland för skolpersonal i Kungsmarkskyrkan i Karlskrona. Ett 80-tal personer följde föreläsningen som anordnades i samarbete med stiftelsen Aktiv Skola.