Nyheter

Skolpersonal lär sig mer om ungas utsatthet på nätet

Karlskrona Artikeln publicerades
Advokaten Ulrika Rogland är specialiserad på att jobba med brott mot barn. Som åklagare drev hon målet mot den så kallade Alexandra-mannen, som dömdes för brott mot 58 flickor.
Foto: Marcus Palmgren
Advokaten Ulrika Rogland är specialiserad på att jobba med brott mot barn. Som åklagare drev hon målet mot den så kallade Alexandra-mannen, som dömdes för brott mot 58 flickor.

Det brukar finnas regler för att leka ute i parken. Men mer sällan för tiden ute på nätet.

– Det är att jämföra med att släppa ut barn att springa runt i en hel stad, säger advokaten Ulrika Rogland.

Ett spel med kompisarna kan vara roligt och lärorikt. Det kan också innebära kontakt med nya bekantskaper. Men alla är inte vad de utger sig för att vara.

Även om sexbrott mot barn inte är en ny företeelse, så har arenan förändrats. Risken för upptäckt är liten på internet, och en förövare kan nå många barn på en gång, och på flera platser.

Grooming används som benämning för sexuella övergrepp som sker via nätet. En förövare etablerat någon form av relation med den utsatta innan övergreppet sker. Skuld och skam, eller rädsla för att få skäll, gör att många barn håller tyst om vad som hänt.

Ulrika Rogland, som är specialiserad på att jobba med brott mot barn och är medförfattare till två böcker om grooming betonar vikten av att har en ständig dialog mellan föräldrar och barn om livet på internet.

– Det går inte att ha förbud för internet. Verkligheten ser ut så här, då måste vi förhålla oss till den, säger Ulrika Rogland.

Nu föreläser hon om grooming och sexbrott mot barn på nätet. Under torsdagen föreläste Ulrika Rogland för skolpersonal i Kungsmarkskyrkan i Karlskrona. Ett 80-tal personer följde föreläsningen som anordnades i samarbete med stiftelsen Aktiv Skola.

Fakta

Råd till föräldrar

Små barn

1. Lämna inte ett litet barn ensam på internet

2. Introducera internet för ditt barn genom att undersökadet tillsammans

3. Sätt upp regler för var barnet får vara på internetoch hur länge

4. Sätt upp regler för vad barnet får göra på internet,informera till exempel om att man inte ska lämna ut uppgifter om sig själv och endast ha kontakt med dem man känner in real life

Lite större barn

5. Prata med ditt barn om vad som har hänt på internet,ställ frågan: ”Hur har du haft det på nätet i dag?”

6. Intressera dig och skaffa kunskap angående vadsom är populärt på internet, vilka spel, appar, sidor medmera som ditt barn använder

7. Berätta för ditt barn att samma regler gäller på internet som irl, ingen får till exempel skicka bilder på sitt kön eller skriva sexuella saker

8. Prata om att den man ser på bild inte alltid är den som man har kontakt med

Till alla barn

9. Berätta för ditt barn ”att om något har hänt på ellerutanför nätet så kan du alltid berätta för mig, jag lovar att jag alltid kommer att lyssna, att jag aldrig kommer att bli arg och att jag inte kommer att anklaga dig eller straffa dig”

10. Berätta för ditt barn att om något har hänt kan det kännas jobbigt men att det kommer att bli bra igen

Ur: Om sexuella övergrepp på internet, Aktiv Skola

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.