Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

SKF: Distributör sålde till rysk vapenindustri

Den Göteborgsbaserade kullagertillverkaren SKF bekräftar att SKF-produkter indirekt har sålts till rysk vapenindustri. Detta efter att tidigare avslöjat att svensk teknik använts i rysk statlig kärnvapentillverkning.
Ekonomi • Publicerad 1 april 2022
Standardprodukter från SKF ska av en distributör utan bolagets vetskap ha sålts vidare till rysk vapenindustri, enligt SKF. Arkivbild.
Standardprodukter från SKF ska av en distributör utan bolagets vetskap ha sålts vidare till rysk vapenindustri, enligt SKF. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

SKF skriver i ett pressmeddelande att bolaget identifierat en distributör som köpt "standardprodukter" och sedan sålt dem till ett företag i den ryska vapenindustrin, detta utan SKF:s kännedom.

"Försäljningen utgjorde ett brott mot kontraktet mellan SKF och distributören samt ett brott mot SKF:s uppförandekod för distributörer", skriver SKF.

Tillsynsmyndighet kräver svar

Annons

Expressen redogjorde i sin granskning för att flera svenska företag, bland annat Sandvik, Atlas Copco och SKF, sålt utrustning till statliga ryska företag och organisationer som i sin tur producerar kärnvapen.

På onsdagen uppgav Inspektionen för strategiska produkter, ISP, för TT i ett mejl att tillsynsmyndigheten ska kontakta flera svenska företag och begära en redogörelse för uppgifterna.

SKF inleder utredning

Enligt SKF uppgick bolagets försäljning till den utpekade distributören till 113 000 kronor under perioden 2019-2021. Bolagets internrevisorer har nu, med stöd av externa experter, inlett en utredning.

"SKF tar dessa uppgifter på stort allvar och genomför en utredning för att grundligt undersöka detta", skriver SKF.

Enligt bolaget innebär inte distributörens vidareförsäljning att SKF brutit mot sanktionsregler eller exportkontrollregler. I sin undersökning av frågan har SKF gått igenom 171 upphandlingar genomförda av 17 ryska företag. SKF har inte haft något av de 17 företagen som kunder, skriver bolaget i pressmeddelandet.

SKF-aktien, som rasat med 28 procent sedan årsskiftet, steg svagt i linje med börsen i övrigt efter pressmeddelandet publicerades.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons