Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Skatteverket utan styrelse i två år

Regeringen skulle ha tillsatt en styrelse till Skatteverket för två år sedan. Men fortfarande har inga styrelseledamöter utsetts, rapporterar
Politik • Publicerad 3 september 2020
Regeringen skulle ha tillsatt en styrelse till Skatteverket för två år sedan. Arkivbild.
Regeringen skulle ha tillsatt en styrelse till Skatteverket för två år sedan. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

I april 2018 beslutade regeringen att Skatteverket skulle gå från att vara en "enrådighetsmyndighet" till en "styrelsemyndighet". Styrelsen skulle finansdepartementet tillsätta sommaren samma år.

– Så klart att jag tycker att vi skulle behöva en styrelse. Men nu har vi ingen än och vi hanterar verksamheten utifrån det. Jag har fått de befogenheter som jag behöver, säger Skatteverkets generaldirektör Katrin Westling Palm till Publikt.

Annons

Generaldirektören vet inte när en styrelse kan komma att tillsättas och säger till tidningen att det är en nedprioriterad fråga. Som skäl till den ändrade myndighetsbeteckningen angav regeringen att man ville stärka den "strategiska styrningen" av Skatteverket.

En fördel med en styrelsemyndighet är att flera personer tillsammans kan fatta beslut om verksamheten utifrån olika ingångar och erfarenheter, säger Lena Marcusson, professor emeritus i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, till tidningen.

Finansdepartementet kan inte lämna besked om varför styrelsen ännu inte har tillsats, men säger till tidningen att "frågan bereds i Regeringskansliet".

Att styrelsen inte har tillsatts har inte haft några effekter för myndighetens anställda eller det dagliga arbetet. I praktiken fortsätter myndigheten som en enrådighetsmyndighet under generaldirektörens regi.

Fakta: Tre sätt att styra myndigheter

Styrelsemyndighet:

Regeringen utser styrelseordförande och ledamöter. Bland ledamöterna finns en generaldirektör och en ordförande. Styrelseskicket används ofta i myndigheter med stort finansiellt samhällsansvar och med komplex verksamhet.

Enrådighetsmyndighet:

En ensam myndighetschef har ansvar för verksamheten inför regeringen. Vanligt bland myndigheter vars verksamhet styrs av lagar och är av servicekaraktär.

Nämndmyndighet:

En nämnd med gemensamt ansvar inför regeringen leder myndigheten. Används ofta i små myndigheter.

Källa: Publikt

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons