Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Skärpta straff efter påskupploppen

Tre män döms av Göta hovrätt till fyra års fängelse efter påskupploppen i Skäggetorp i Linköping. För två av männen innebär det en skärpning av straffet.
Brott • Publicerad 10 oktober 2022
Under påskhelgen utbröt våldsamma upplopp i flera svenska städer, här en bild från Sveaparken i Örebro. Göta hovrätt har under måndagen kommit med dom mot tre män som deltog i upploppen i Linköping.Foto: Pavel Koubek/TT

I somras dömdes de tre till mellan två och ett halvt och fyra års fängelse för grovt sabotage mot blåljusverksamhet av Linköpings tingsrätt. Både männen och åklagaren överklagade domen och under måndagen kom Göta hovrätt med sitt avgörande, där rätten går på åklagarens linje och skärper straffen för två av männen.

Straffskalan för brottet går mellan två år och livstids fängelse, men lagstiftningen är ny och det saknas avgöranden som kan vara vägledande. Hovrätten har gjort bedömningen att utgångspunkten för straffvärdet för gärningen bör ligga vid fyra års fängelse. I sin dom konstaterar Göta hovrätt att angreppet som männen varit delaktiga i "måste betecknas som mycket hänsynslöst" och att det bland annat varit fråga om omfattande stenkastning mot både polisfordon och polismän.

"Till skillnad från tingsrätten har hovrätten tagit mindre hänsyn till vad var och en av de tilltalade har gjort och i större utsträckning beaktat att alla varit delaktiga i det samlade angreppet mot polisen. Därför har hovrätten ansett att samtliga ska dömas till fyra års fängelse", skriver Göta hovrätt i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons