1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Skapa ett näringspolitiskt forum!

Världsarv, idyllisk och mångfacetterad skärgård, kulturlandskap, bördig jordbruksmark, lövskogar och en skogsbygd med många och vackra insjöar. Ja, detta är Karlskrona i ett nötskal.
Nyheter • Publicerad 10 september 2010

Vilka förutsättningar finns det inte för oss politiker att vara en liten, men viktig kugge för att göra vårt Karlskrona till en av landets mest spännande och framgångsrika kommuner! Här finns alla förutsättningar för att utveckla turismen till en av många spjutspetsar för att skapa ett expanderande Karlskrona.

Men alla dessa positiva attribut är inte bara en tillgång för att locka turister till vår kommun. Våra möjligheter att attrahera många att flytta till Karlskrona som permanentboende är också stora. En särskilt tacksam målgrupp är de s k "återvändarna", ­ personer som ursprungligen kommer från våra trakter och har sitt hjärta här. Dagens pensionärer är ofta välbeställda och påverkar dessutom kommunkassan positivt genom skatteutjämningssystemet.

Men det finns också en bra grogrund för ett differentierat näringsliv med nischer inom IT-teknologin, moderna och högteknologiska industrier, en alltmer utvecklad handel etc. Framgångsrika regioner och tätorter kännetecknas, nästan undantagslös, av tillgång till högre utbildning. I Karlskrona har vi Blekinge Tekniska Högskola (BTH) som redan idag är en viktig faktor och tillgång för vårt näringsliv. BTH har som "ung" högskola redan fått en hög status. Med tillämpad informationsteknik som profil, där IT-kompetens breddas med humaniora, samhälls- och vårdvetenskap och teknik är BTH just den spjutspetsen som krävs i en alltmer konkurrensutsatt och global värld. Men en högskola kan inte leva i en isolerad värld. Samverkan med näringsliv, organisationer och offentlig sektor är avgörande. Här kan vi politiker bidra med såväl initiativ som samordning.

Den kompetens som finns inom företag, organisationer, offentlig sektor är självfallet extremt stor. Men hur ska vi kunna ta tillvara den i syfte att utveckla vår kommun? Mitt förslag är nu är att pröva något nytt. Varför inte skapa ett näringspolitiskt forum med representanter från organisationerna ovan?

Låt idéer och tankar få fritt spelrum och brytas mot varandra. Ett sådant forum kan i sin tur ge upphov till andra nätverk. Den så kallade "Gnosjöandan" har just nätverk och samarbete som ett viktigt kriterium.

Jag har här bara pekat ut några få områden som är vitala för Karlskronas utveckling. Andra sådana områden är Östersjöområdet med handel och transporter i fokus. Infrastrukturfrågor och kommunikationer är andra hjärtefrågor, som jag vill återkomma till. Jag brinner för att vara med och påverka Karlskronas utveckling ­ möjligheterna är enorma!

Börje Dovstad (FP), gruppledare för Folkpartiet liberalerna i Karlskrona

Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.