Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Miljoner i försäkringspengar efter skyfall

Efter skyfallet i augusti fick de största försäkringsbolagen i Gävleborg in drygt 4 000 skadeanmälningar. Översvämningarna beräknas ha orsakat skador för över hundra miljoner kronor, skriver
Väder • Publicerad 1 september 2021
Många hushåll i Gävle drabbades av översvämningar efter skyfall i augusti.
Många hushåll i Gävle drabbades av översvämningar efter skyfall i augusti.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Från morgonen den 17 augusti och 24 timmar framåt fick Gävle 162 millimeter regn, vilket är den högsta dygnsnoteringen för Gästrikland hittills. Samtidigt fick flera andra mätstationer i Gästrikland, Hälsingland och Dalarna över 100 millimeter. Normalt kommer det 70 millimeter under hela augusti.

Följderna blev katastrofala med raserade vägar, underminerade husgrunder och många dränkta källarutrymmen, även om inga allvarliga personskador rapporterades.

Annons

– Det är en rätt exceptionell händelse. På de senaste 20–30 åren är det bara översvämningen i Malmö 2014 som kommer i närheten, säger Tobias Håkansson, verksamhetsspecialist på Folksams skaderegleringsavdelning, till GD.

Han uppger att de har fått in 1 600 skadeanmälningar från cirka 1 000 hushåll i Gävle med omnejd.

– Vi räknar med att ersätta skador för runt 100 miljoner kronor, säger han till tidningen.

Läget ser lika ut för andra försäkringsbolag i regionen, där Länsförsäkringar Gävleborg har fått in närmare 1 700 skadeanmälningar och Trygg Hansa omkring 700.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons