Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Över 1 200 döda har hittats i Kievregionen

Satellitbilder visar hur Ryssland samlar styrkor i östra Ukraina inför en väntad storoffensiv.
Ukrainas riksåklagare säger att man har hittat kvarlevorna från över 1 200 människor i de tidigare ockuperade områdena utanför Kiev.
Ukraina • Publicerad 10 april 2022
Bild från Borodjanka, en av städerna utanför Kiev som var under rysk ockupation och som drabbats av stor förödelse. Arkivbild.
Bild från Borodjanka, en av städerna utanför Kiev som var under rysk ockupation och som drabbats av stor förödelse. Arkivbild.Foto: Petros Giannakouris/AP/TT
Konvojen innehåller såväl bepansrade fordon som lastbilar med artilleri, enligt satellitföretaget.
Konvojen innehåller såväl bepansrade fordon som lastbilar med artilleri, enligt satellitföretaget.Foto: Maxar via AP/TT
Iryna Venediktova, Ukrainas riksåklagare. Arkivbild.
Iryna Venediktova, Ukrainas riksåklagare. Arkivbild.Foto: Ukrainska presidentkansliet via AP/TT

Riksåklagaren Iryna Venediktova säger i en intervju med Sky News att man har identifierat runt 500 misstänkta krigsförbrytare och att det begåtts minst 5 600 krigsbrott sedan invasionen inleddes den 24 februari.

Samtidigt klarnar bilden av hur ryska soldater attackerar civila. Bevisen syns i form av massgravar, användning av civila som mänskliga sköldar och försåtsminering av civil infrastruktur sedan styrkorna lämnat området, enligt det brittiska försvarsdepartementet.

Annons

I norra Ukraina, i områdena de ryska styrkorna har dragit sig tillbaka från, har man hittat kvarlevorna från 1 222 personer, säger Venediktova. Fortfarande upptäcks nya massgravar.

Flygplats totalförstörd

Bilder från satellitföretaget Maxar visar en nästan 13 kilometer lång konvoj av bepansrade militärfordon som rör sig söderut genom östra Ukraina.

Konvojen var när den fotograferades strax öster om miljonstaden Charkiv, inte långt från den ryska gränsen. Fordon syns vid tätorten Velykji Burluk.

Bilderna uppges även visa lastbilar som drar artilleri efter sig.

Ryska styrkor rapporteras också ha totalförstört en flygplats i staden Dnipro i de centrala delarna av landet. Attackerna fortsätter och fortsätter, skriver guvernören Valentyn Reznitjenko på meddelandetjänsten Telegram.

Ukrainas myndighet för gränsbevakning säger att omkring 2 200 ukrainska män i stridbar ålder har gripits efter att ha försökt fly landet. En del har försökt med falska pass, andra med mutor. Ett antal män har också hittats döda i samband med att de försökt fly över bergskedjan Karpaterna.

Enligt undantagstillståndet som råder får inga män i åldrarna 18 och 60 år lämna landet.

Presidentmöte dröjer

Intensiva strider rasar redan söder om Charkiv i området som kallas Donbass, ungefärligt motsvarande regionerna Donetsk och Luhansk. President Volodymyr Zelenskyj varnade i lördags för att striderna som väntar i öst kan bli avgörande för krigets fortsättning.

Hans rådgivare Mychailo Podoljak säger att Ryssland måste slås tillbaka i regionerna innan ett eventuellt möte mellan ländernas presidenter kan äga rum.

– Efter det kan presidenterna mötas. Det kan ta två, tre veckor, säger han i statlig ukrainsk tv enligt ryska nyhetsbyrån Interfax.

Dolt i mörker

Annons

Striderna i öst sker utanför offentlighetens ljus. Humanitära organisationer har ingen tillgång och enligt Internationella rödakorskommitténs (ICRC) Ukrainachef Pascal Hundt har man inte kommit i närheten av den omringade hamnstaden Mariupol på fem dagar.

I det senaste försöket passerade en hjälpkonvoj otaliga vägspärrar och kom 20 kilometer från staden innan den tvingades vända.

– Vi tog oss fram, försökte, och försökte igen och igen men tyvärr är situationen runt Mariupol för farlig, säger Hundt till Sky News.

Ryska styrkor fortsätter också attackera infrastruktur med stor risk för civila offer, bland annat skedde en rysk attack mot en tank med salpetersyra i staden Rubizjne i östra Ukraina.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons