Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Sjukskrevs för stress – hade cancer

En läkare kritiseras av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) efter att ha nekat en cancersjuk kvinna medicinsk undersökning, rapporterar .
Vård • Publicerad 4 juli 2021
En läkare kritiseras av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) efter att ha nekat en cancersjuk kvinna medicinsk undersökning. Arkivbild.
En läkare kritiseras av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) efter att ha nekat en cancersjuk kvinna medicinsk undersökning. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

I januari 2019 uppsökte en kvinna i Helsingborg vårdcentralen efter en period av sjukdom. Hon led av illamående, kräkningar och ångest, enligt journalen.

Det konstaterades att kvinnan var öm i buken, men läkaren gjorde bedömningen att åkommorna berodde på stress.

Annons

Illamåendet eskalerade under våren och kvinnan bad vid flertalet tillfällen om en behandling. Trots det gjordes varken undersökning eller provtagning. I stället ordinerade läkaren antidepressiva mediciner.

Framåt sommaren hade kvinnan gått ned 12 kilo i vikt. Fortfarande togs inga prover, något som Ivo reagerar på. Det var då uppenbart att kvinnans symtom inte kunde förklaras av stress, anser myndigheten.

I slutet av juli togs de första proverna och kvinnan undersöktes på diagnostiskt centrum, där en knuta stort som en barnhuvud hittades i kvinnans mage. Strax därefter avled hon.

Obduktionen visade att kvinnan hade äggstockscancer som spridits till buken. Därtill hade hon blodproppar i lungorna.

Händelsen anmäldes av en anhörig till kvinnan. Efter utredningen konstaterar Ivo att en fysisk undersökning borde ha genomförts, åtminstone under senvåren.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons