Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Sjuk grottforskare 300 meter närmare räddning

Forskaren Mark Dickey som insjuknat i en turkisk grotta en dryg kilometer under jord är 300 meter närmare ytan. Färden, där han bars på bår, tog tio timmar.
Det beräknas ta dagar innan han kan se dagens ljus – om den svåra räddningsinsatsen lyckas.
Turkiet • Publicerad 10 september 2023
Ett vårdteam tar hand om grottforskaren Mark Dickey inuti grottan Morca, i södra Turkiet. Bilden distribuerades i lördags av Ungerska grotträddningstjänsten.Foto: Marton Kovacs/Ungerska grotträddningstjänsten/AP/TT

Den amerikanske grottforskaren Mark Dickey insjuknade när han befann sig drygt 1 100 meter under jord. En räddningsinsats pågår för att få upp honom ur grottan. Efter att under lördagen ha burits på bår under tio timmar, kom han 300 meter närmare markytan – men räddningen befaras ta ytterligare flera dagar, rapporterar AFP.

Han är nu på 700 meters djup på en "en horisontell men smal passage" där han kan vila innan man fortsätter färden uppåt, skriver Turkiska grottforskarsällskapet på X, tidigare Twitter.

Annons

Men det dröjde någon dag innan budskapet kom fram till de andra, längre upp i grottan.

Dickey drabbades av svåra magproblem, däribland blödningar, för en dryg vecka sedan, den 2 september. Men det dröjde någon dag innan budskapet kom fram till de andra, längre upp i grottan.

Han säger själv att snabb assistans från de andra i gruppen och insatser från de turkiska myndigheterna, som såg till att läkemedel kunde tas ned, räddade hans liv.

Räddningsinsatsen är svår. Temperaturen i grottan är bara 4-6 plusgrader och det finns trånga passager längs vägen upp som beskrivs som svåra, kanske omöjliga, att ta sig igenom med en bår. Omkring 170 personer från en rad länder deltar i räddningsoperationen.

Expeditionen i Morcagrottan syftar till att kartlägga grottan, som har ett djup på nära 1 300 meter.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons