Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Sju njurtransplantationer lex Maria-anmäls

Vård • Publicerad 2 juli 2021
Transplantationerna genomfördes av en och samma kirurg vid Skånes universitetssjukhus. Arkivbild.
Transplantationerna genomfördes av en och samma kirurg vid Skånes universitetssjukhus. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Sju njurtransplantationer som har genomförts av en och samma kirurg på Skånes universitetssjukhus anmäls till Inspektionen för vård och omsorg (IVO), skriver sjukhuset i ett pressmeddelande.

Transplantationerna genomfördes under 2017–2019. I fem av fallen drabbades patienterna av allvarliga vårdskador, däribland infektioner och inkontinensbesvär eftersom urinkateter inte avlägsnades i tid. I två av fallen utsattes patienter för risk för allvarliga vårdskador.

Annons

Kirurgen har sedan 2019 begränsade arbetsuppgifter och får inte genomföra njurtransplantationer självständigt, skriver sjukhuset.

"Det är väldigt allvarligt att brister i följsamhet till rutiner och praxis leder till att patienter drabbas av skador. Jag beklagar detta och vill försäkra alla om att vi utreder den här typen av händelser och vidtar de åtgärder som behövs för att patienterna ska kunna känna sig trygga" säger chefsläkare Sven Karlsson i pressmeddelandet.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons