Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Sjöstedt vill tillbaka – kandiderar i EU-valet

Vänsterpartiets tidigare ledare Jonas Sjöstedt har bott i Vietnam och skrivit deckare under de senaste tre åren.
Men nu vill han tillbaka till politiken – och har nominerats till att bli partiets kandidat i EU-valet nästa år.
Politik • Publicerad 11 september 2023
Jonas Sjöstedt var Vänsterpartiets ledare 2012–2020. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Jonas Sjöstedt vill gärna bli Vänsterpartiets kandidat i EU-valet den 9 juni, och har nominerats av partiföreningen i Umeå till listan som ska bestämmas av partimedlemmarna den 20 januari nästa år. Han beskriver sina chanser som "hyggliga", men säger samtidigt att det finns mycket duktigt folk inom partiet.

– Jag jobbade tidigare med miljöfrågor i EU-parlamentet och det skulle jag väldigt gärna göra igen. Ett annat argument är att stödet till Ukraina måste fortsätta. Det måste göras om så att Ukraina kan bli medlem också när de har vunnit kriget, säger Sjöstedt till TT på telefon från Umeå där han befinner sig tillfälligt.

Mycket tid för barnen

Annons

Jonas Sjöstedt avgick som Vänsterpartiets ordförande i oktober 2020, och flyttade till Vietnams huvudstad Hanoi för att tillbringa tid tillsammans med sina barn och sin fru Ann Måwe som är Sveriges ambassadör i landet.

– Jag har haft det väldigt bra i Vietnam, med mycket tid för mina barn som börjar bli lite större nu, säger Sjöstedt.

Han har också skrivit deckare, och jobbar nu på sin femte i ordningen. Men "intresset och glöden" för politiken har inte försvunnit.

– Jag har följt politiken varje dag. Jag känner att det är så viktigt det som händer nu, säger Sjöstedt.

Risfälten dränks

Familjen planerar att flytta hem till Sverige under nästa sommar. Jonas Sjöstedt säger att han planerar att komma hem redan i vinter om han hamnar på partiets lista inför valet.

TT: Vad tar du med dig från åren i Vietnam?

– Klimatfrågan är ännu mer akut i länder som Vietnam, där havet stiger och risfälten dränks. Det tar jag med mig. Sedan är det faktiskt så att EU bestämmer mycket av vår relation till andra delar av världen.

Sjöstedt var Vänsterpartiets ledare 2012–2020, riksdagsledamot 2010–2020 och EU-parlamentariker 1995–2006.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons