Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

SJ har avtalat om 25 nya snabbtåg

Nu är det klart att SJ köper 25 nya snabbtåg. Tågen blir de snabbaste någonsin på svensk järnväg – med en topphastighet på 250 kilometer per timme.
Ekonomi • Publicerad 10 april 2022
De nya tågen ska komplettera SJ:s nuvarande snabbtåg med en högre topphastighet, en ökning från 200 till 250 kilometer i timmen. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Tågen är av modellen Zefiro Express från tillverkaren Alstom. De ska användas vid fjärrtrafik mellan storstäder i Sverige men också för trafik till Danmark och Norge. Affären innehåller en option på upp till ytterligare 15 tåg.

"Jag är övertygad om att våra kunder kommer att uppskatta våra nya tåg, med hög hastighet, riktigt bra komfort med sköna stolar och bra ljus, samt goda möjligheter att både jobba och koppla av under resan", säger fordonsdirektör Arvid Fredman i ett pressmeddelande från SJ.

Annons

Upphandlingen blev klar i december och avtalet skrevs den 5 april. Tågen kostar cirka sju miljarder kronor och är en del av en satsning på totalt tolv miljarder kronor som förutom nya tåg går till upprustning av gamla tåg.

Det första tåget beräknas vara i trafik under 2026.

Enligt SJ kommer de nya snabbtågen bland annat ha plats för cyklar, fullt utrustad bistro, ljuddämpade vagnar, effektiv uppkoppling och radiotransparenta fönster. Tågen ska kunna köra på batteridrift vid störningar i elförsörjningen på linjen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons