GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Shekarabi pressar SD om pension

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) försöker hålla trycket uppe mot Sverigedemokraterna om pengar till pensionärer.
Han varnar för svekdebatt om SD bidrar till att fälla det föreslagna garantitillägget.
Politik • Publicerad 26 april 2022
Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S). Arkivbild.
Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S). Arkivbild.Foto: Lars Schröder/TT

– SD har ju haft hög svansföring i pensionsfrågan, säger Shekarabi vid en träff med journalister i riksdagen.

Han hänvisar till att SD och partiledaren Jimmie Åkesson har sagt att partiet inte kommer att stödja en statsminister efter valet som inte sätter högre pensioner högst på att göra-listan. Då vore det ju galet att säga nej till den höjning som garantitillägget ska ge pensionärer med de lägsta pensionerna från i augusti, anser Shekarabi.

Egentligen V-förslag

Garantitillägget är egentligen Vänsterpartiets förslag i grunden, ett förslag som V krävde ett ja till för att släppa fram Magdalena Andersson (S) som statsminister i höstas.

– Det här är ju en ganska enkel fråga, ska våra pensionärer med svagast ekonomi få en förstärkning redan från augusti, i det svåra läge vi har med prishöjningar. Eller ska de inte få det? Det borde vara ett enkelt ställningstagande för alla partier, säger Shekarabi.

– Skulle oppositionen försena, skjuta upp förstärkningen, är det ett svek, hävdar han.

Han vill inte spekulera om oppositionen skulle kunna komma med ett förslag som ger pengar lika snabbt som regeringens. Han konstaterar att en modell hade varit att pensionsgruppen hade gjort upp om att höja garantipensionen. Men det har inte funnits stöd för det i gruppen, där Socialdemokraterna och de fyra borgerliga partierna ingår.

Kostar miljarder

– Det motsvarar en höjning av garantipensionen, men det fanns inte underlag för det i pensionsgruppen, säger Shekarabi.

Garantitillägget finns med som förslag i vårändringsbudgeten och beräknas kosta fyra miljarder kronor i år och över nio miljarder årligen kommande år.

Regeringen, V och MP får igenom förslaget om Centern stödjer. Gör Centern inte det skulle ett motförslag från M, KD och SD kunna ha en chans.

Sverigedemokraterna har gjort klart att de släpper igenom regeringens förslag om det inte finns ett annat, bättre förslag.

Senast den 4 maj ska oppositionen leverera sina svar på vårändringsbudgeten men förslaget ska sedan behandlas i finansutskottet ända fram till i juni. Så oppositionen har mer tid än till början av maj på sig att komma med motförslag. Det kan dröja till strax före midsommar innan regeringen vet om garantitillägget klarar sig igenom riksdagen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.