Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Shanghai backar – återförenar covidfamiljer

Covidsjuka barn i kinesiska Shanghai ska inte längre separeras från sina föräldrar, efter att massiv kritik riktats mot myndigheterna.
Kina • Publicerad 6 april 2022
Covidsmittade måste, även om de är symtomfria, isoleras i en särskild karanänslokal i Shanghai.
Covidsmittade måste, även om de är symtomfria, isoleras i en särskild karanänslokal i Shanghai.Foto: Ding Ting/Nya Kina via AP/TT
Hela Shanghai är nedstängt efter ny coronavåg.
Hela Shanghai är nedstängt efter ny coronavåg.Foto: Johan Hallnäs

Barnen, som tidigare tvingats till isolering på egen hand i speciella vårdanrättningar, ska nu tillåtas ha med föräldrarna till karantänslokalerna.

Föräldrarna måste först skriva under ett dokument där de lovar att de "till fullo förstår hälsoriskerna", enligt myndigheterna. De måste också bära munskydd, äta separat från andra och följa vårdinrättningens alla strikta regler.

Annons

Kina, där coronaviruset upptäcktes, har under hela pandemin haft en extremt tydlig nollpolicy där man med alla medel försökt att stoppa spridningen, bland annat med kompletta nedstängningar och masstester.

Under onsdagen testade över 17 000 Shanghaibor positivt för coronaviruset i ett av de största utbrotten sedan pandemins start, som tvingat hela 26-miljonerstaden att stänga ned. Men nästan alla var symtomfria. Inga dödsfall har heller registrerats under den senaste vågen, som består av omikronvarianten BA.2, en mer smittsam men mindre hälsovådlig virusvariant.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons