Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Serbien skippar rysk militärövning i Belarus

Serbien • Publicerad 9 september 2020
Serbiens försvarsminister Aleksandar Vulin. Arkivbild.
Serbiens försvarsminister Aleksandar Vulin. Arkivbild.Foto: Darko Vojinovic/AP/TT

Serbien tänker inte delta i den planerade militärövning som Ryssland aviserat ska hållas i Belarus. Detta efter påtryckningar från EU, säger Serbiens försvarsminister Aleksandar Vulin på onsdagen.

Serbien, som är EU-kandidat och samtidigt har nära band till Moskva, skulle deltagit i övningen "Slaviska brödraskapet 2020" med ryska och belarusiska styrkor i september.

Annons

"Vi ombeds, inför priset att lämna vår europeiska framtid... att överge den planerade militärövningen med Belarus", säger Aleksandar Vulin.

Serbien har utsatts för stora och oförtjänta påtryckningar från EU, säger försvarsministern vidare.

Militärövningen planerades omfatta 1 500 soldater i ett område nära den sydöstra belarusiska staden Brest. Samtidigt pågår sedan flera veckor tillbaka omfattande protester i landet mot den auktoritäre presidenten Aleksandr Lukansjenko, som suttit 26 år vid makten.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons