1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Seg process hindrar tillväxten

Det råder brist på tomter i hela Karlskrona. Men trots att det finns 60 lediga i Jämjö gör kommunen ingenting för att få dem byggklara. Nu befarar företagarföreningen att den utdragna processen hindrar utvecklingen av orten.
Här kan det bli 60 nya bostäder. Men nu befarar Gustav Nilsson (M), Bengt Grönblad och Carl-Göran Svensson att projektet inte blir av eftersom kommunen inte färdigställer tomterna.
Foto: Maria Gisselquist

Ett fem hektar stort fält norr om Trädgårdsgatan, granne med villaområden och åkrar, står redo. Här finns plats för 50 till 60 tomter med lika många villor. Tomterna har varit redo sedan 2017 när kommunen köpte marken för just bostäder, men sedan dess har ingenting hänt.

– Det är ett bra område, lugnt men ändå nära till centrum. De hade sålt slut på ett år. Just nu finns det inte en enda ledig lägenhet i hela Jämjö, säger Gustav Nilsson, moderatpolitiker och ordförande i Jämjö Företagareförening.

Det som behövs för att tomterna ska kunna säljas och bebyggas är vatten, avlopp och vägar. Det ansvaret ligger på kommunen som alltså köpte tomterna just bostäder. Och enligt företagarföreningen är intresset för att flytta till Jämjö stort, men eftersom ingenting händer är de rädda att ortens utveckling stagnerar.

– Vi har haft flera som hört av sig, både privatpersoner som vill flytta hit och företag som vill etablera sig. Men det finns ju ingenstans att bygga på. Jag har aldrig varit med om att vi står helt utan tomter, säger Bengt Grönblad, även han ordförande i företagarföreningen.

Tillsammans med Carl-Göran Svensson (M), andre vice ordförande i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden, vill de nu bilda opinion för att få fart på färdigställandet av tomterna. För Jämjös utveckling, men också för hela kommunen.

– Vi har inte haft en positiv befolkningsutveckling i Jämjö, men människor kan ju inte flytta hit om det inte finns bostäder. Konsekvensen blir att folk väljer att bosätta sig på andra orter och det påverkar kommunen som helhet, säger Carl-Göran Svensson.

De menar att landsbygden ofta glöms bort när kommunen ska växa och utvecklas.

– Man är så ambitiös när det gäller andra delar av kommunen, bristen på bostäder på landsbygden glöms ofta bort, säger Gustav Nilsson.

Området är fem hektar stort och ligger norr om Trädgårdsvägen i Jämjö.
Foto: Maria Gisselquist

I dag bor nästan 3 000 personer i Jämjö. Cirka 30 procent av dem är mellan 70 och 100 år gamla och många orkar inte längre ta hand om hus och trädgård. De skulle behöva flytta, men har ingenstans att ta vägen om de inte vill lämna byn.

– Att de äldre lämnar sina hus skapar flyttkedjor och det behövs. Om vi ska locka hit fler människor och företag måste det finnas någonstans att bo, säger Bengt Grönblad.

Det händer mycket i kommunen just nu, har ni ingen förståelse för att det kan ta tid?

– Det händer mycket på Trossö ja, men Karlskrona är mer än Trossö. De måste få upp ögonen för hela kommunen, säger Bengt Grönblad.

Magnus Larsson (C), ordförande i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden och kommunalråd med ansvar för landsbygdsfrågor, säger att den utdragna processen främst handlar om nya E22.

Enligt Magnus Larsson (C), ordförande i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden, är det dragningen av nya E22 som stoppar arbetet med tomterna i Jämjö.
Foto: Patric Söderström

– Vi behöver utreda mer kring vad den nya dragningen av vägen kan innebära för området, men jag har inte hört att E22 skulle vara något hinder för att göra tomterna byggklara.

Han håller inte med om att landsbygden glöms bort när kommunen expanderar.

–Vi har väldigt många detaljplaner på gång just nu, cirka 70 stycken. Men det finns nästan byggklara tomter på Sofieborgsområdet och vid Kyrkskolan i Jämjö, säger Magnus Larsson.

Vilka besked kan du ge dina kritiker?

– Detaljplanearbetet borde kunna dra igång i höst och då har vi byggklar mark inom två år.

Läs mer

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

En natt utan större polisiära händelser i länet.

Karlskrona

Upprörda invånare tog ställning för Folkets hus

Vill få svar på samlingslokalens framtid

Coronavirus

Region Blekinge: Ytterligare covidfall har konstaterats

Statistiken uppdaterad

Bostad

Hotellägaren bor på 450 kvadratmeter

”Många tror det är en gammal skola”

Sport

Karlskrona HK:s lagbygge 2020/2021

Så byggs Karlskronas trupp till nästa säsong

Näringsliv

Klart: Han blir ny regionchef för Svenskt näringsliv i Blekinge

”Ser verkligen fram emot att träffa och lyssna på företagare”