Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

SEB backar på börsen trots vinstskräll

Wallenbergsfärens storbank SEB redovisar ett rejält vinstlyft för andra kvartalet, som dessutom var klart bättre än väntat.
Men på börsen är det tummen ned. Aktien tappar en halv procent i eftermiddagshandeln.
Ekonomi • Publicerad 18 juli 2023
Kvartalsrapport från SEB, med vd Johan Torgeby. Arkivbild.
Kvartalsrapport från SEB, med vd Johan Torgeby. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Rapporten från SEB visade ett betydligt starkare resultat än väntat för årets andra kvartal.

Precis som andra nordiska banker – norska DNB, finländska Nordea och den svenska bolånebjässen Swedbank – är det räntenettot som drar iväg uppåt. Bakom detta ligger högre marginaler på bankens inlåning, medan bankens bolånemarginaler pressas nedåt när ränteläget lyfter i ekonomin.

Annons

– Nu stiger räntorna kraftigt på bolån. Men marginalerna kollapsar. Det vill säga SEB tar inget extra för att förse dig med ett bolån på 4,35 procent i dag. Det är ungefär vad det kostar oss, säger vd Johan Torgeby till TT.

Återköp för 1,5 miljarder per kvartal

Räntorna på inlåningen tar längre tid att anpassa, enligt Torgeby.

– Först ska centralbanken höja, sedan ska vi ändra priset på den inlåningen i en hård konkurrens på marknaden. Sedan ska våra kunder få råd av oss att flytta på sin inlåning, så att den passar just dem. Sedan hittar man efter ett år eller två en ny jämviktsnivå.

Han utesluter inte att miljarderna som väller in i banken just nu kan användas till högre utdelning – exempelvis i form av återköp av aktier.

– Om vinsten går upp går också aktiekapitalets belöning i form av utdelning upp. Har man då överskottskapital – vilket vi alltid har för att vi ska vara på den säkra sidan – kan man parera det med program för återköp av aktier på toppen. Det är det vi gör just nu, säger Torgeby.

Men det program för återköp av aktier som SEB har – på aktier för omkring 1,5 miljarder kronor per kvartal – justeras inte. Och man ska inte ta något för givet, enligt SEB-chefen.

Hälften av vinsten ska enligt bankens policy ska återinvesteras i verksamheten, resten ska gå till ägarna.

– Utdelningrna kan både gå upp och ned. Det får vi se i framtiden, säger Torgeby.

Nedåtrisker på bostadsmarknaden

Han ser med hänvisning till bankens ekonomer två räntehöjningar till från Riksbanken som ett huvudscenario och räknar med "en mild recession" i Sverige i höst och kanske in i 2024.

– Det är vi helt och hållet anpassade till, säger han.

Annons

Konsekvensen blir enligt Torgeby troligen "någon typ av höjning av både bolåneräntor och inlåningsräntor".

– Sedan kommer marknaden och konkurrensen att diktera exakt var det hamnar, säger han.

När det gäller bostadsmarknaden är riskerna på nedåtsidan efter det att priserna under våren stabiliserat sig efter raset på 17 procent, enligt Torgeby.

– I och med att de här två sista räntehöjningarna också ska äta sig in i ekonomin så har vi bästa fall hittat en ny temporär nivå. I värsta fall finns det en risk att de (bostadspriserna) kan gå ner lite till, säger han.

Fakta: Kraftigt vinstlyft för SEB

Storbanken SEB redovisar en rörelsevinst på 12 093 miljoner kronor för årets andra kvartal.

Det kan jämföras med vinsten på 7 234 miljoner kronor under motsvarande kvartal ett år tidigare och analytiker hade enligt Bloomberg i snitt räknat med cirka 10 600 miljoner kronor.

Räntenettot, det banken tjänar på skillnaden på in- och utlåningsräntor, steg till 11 881 miljoner kronor mot 7 742 miljoner ett år tidigare. Det så kallade provisionsnettot ökande till 5 637 miljoner jämfört med 5 486 miljoner.

Bankens ökade marginal på inlåningen från hushåll och företag lyfte till 4,3 miljarder kronor i andra kvartalet, upp från 630 miljoner kronor samma period i fjol.

På utlåningen sjönk däremot räntenettot, från 6,2 miljarder till 5,2 miljarder kronor. Det förklaras bland annat av rekordlåga bolånemarginaler.

Källa: SEB

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons