1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

SD säger nej till polska – men danska går bra

Sverigedemokraterna kräver att läkare ska prata flytande svenska.
Läkaren och politikern Klavs Wix Nielsen (KD) bryter på danska.
Men danska doktorer är okej för SD-politikern Per Björklund.
Möt politikerna i BLT:s Tombola.
Nyheter • Publicerad 17 september 2010
Politiker snurrade på Tombolan. Landstingspolitikerna Marianne Olofsson Reuterskiöld (FP), Sven-Olof Petersson (C), Alexander Wendt (M), Per Björklund (SD) och Klavs Wix Nielsen (KD) svarade på frågor ur BLT:s Tombola. I Tombolan var både redaktionens och läsarnas frågor samlade.
Politiker snurrade på Tombolan. Landstingspolitikerna Marianne Olofsson Reuterskiöld (FP), Sven-Olof Petersson (C), Alexander Wendt (M), Per Björklund (SD) och Klavs Wix Nielsen (KD) svarade på frågor ur BLT:s Tombola. I Tombolan var både redaktionens och läsarnas frågor samlade.Foto: Marcus Palmgren

Landstinget storsatsade och lockade utländska läkare för att lösa den allvarliga läkarbristen i Blekinge. Polska läkare kom hit för sex år sedan.

När Socialstyrelsens språktester var avklarade efter ett halvårs studier började fem av dem jobba på medicinkliniken.

Där blev läkarna kvar och krisen löstes.

I Sverigedemokraternas valmanifest inför landstingsvalet står det att all vårdpersonal ska tala flytande svenska.

När BLT bjöd in Alexander Wendt (M), Marianne Olofsson Reuterskiöld (FP), Sven-Olof Petersson (C), Klavs Wix Nielsen (KD) och Per Björklund (SD) för att rulla på Tombolan kom frågan upp.

Är det ett rimligt krav att all vårdpersonal ska tala flytande svenska?

– Personalen ska kunna kommunicera med patienterna, men det behöver inte låta som om de är födda i Målilla. Det är en tillgång med sjukvårdspersonal som har en annan etisk bakgrund, säger Alexander Wendt.

För Per Björklund är flytande svenska ett självklart krav:

– Svenska patienter har rätt att möta personal som de kan kommunicera med, säger han först.

Vid bordet sitter Klavs Wix Nielsen som är Kristdemokraternas toppnamn i landstingsvalet.

Förutom politiker är han läkare med danskt påbrå. Han har en egen läkarmottagning i Olofström och bryter på danska.

– Skulle landstinget ställa ett sådant krav skulle jag stå först i ledet av dem de sållar bort. Jag talar inte flytande svenska och skulle inte klara mig, säger Klavs Wix Nielsen.

Då ändrar sig Per Björklund plötsligt och tycker det är okej med danska läkare som bryter.

– Jag förstår vad Klavs säger.

En diskussion uppstår om Sverigedemokraterna även vill bannlysa vårdpersonal med dialektalt uttal, som gotlänningar. Så långt är dock inte Björklund beredd att ta diskussionen.

Sven-Olof Petersson påpekar:

– Ska man raljera lite så finns det en blekingsk/svensk ordlista. Den kanske man ska dela ut i landstinget. Det går att dra det här med kommunikation ett steg längre. Då menar jag talträngdhet. Det finns dem som kan kommunicera, men inte får ur sig orden.

Marianne Olofsson Reuterskiöld:

– De utländska läkare vi har rekryterat till landstinget har varit en stor tillgång för oss. Läkarna genomgår språktester och har lärt sig svenska bra.

Sverigedemokraterna vill utöka antalet utbildningsplatser på läkarlinjen. På så vis vill partiet ersätta utländska läkare med svenska doktorer.

Men läkaren Klavs Wix Nielsen menar att det egentligen inte finns för få läkare här. Sverige har flest läkare per hundratusen invånare i världen, menar han.

– Svenska kirurger opererar bara en tiondel av vad de engelska kirurgerna gör.

Alexander Wendt tillägger:

– Vi har flest läkare i världen, men de har minst kontakt med patienterna. Socialdemokraterna verkar ha bommat detta.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.