Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

SD nu tydligt näst största parti

Sverigedemokraterna får sitt bästa resultat hittills i SCB:s mätningar och får 22,6 procent i novembermätningen, en rejäl uppgång från maj då noteringen var 17,1.
Socialdemokraterna får sitt sämsta resultat hittills och har nu lägre siffror än när Håkan Juholt tvingades avgå som partiledare.
Politik (TT) • Publicerad 3 december 2019

Socialdemokraterna får 26,3 procent, ett tapp på 1,3 procentenheter. När Håkan Juholt tvingades lämna som partiledare i januari 2012 hade partiet 27,7 procent i SCB.

Moderaterna är nu bara riksdagens tredje största parti med 18,3 procent, vilket dock är ett lyft från majmätningens 16,0 procent. När partiledaren Anna Kinberg Batra lämnade partiledarposten i oktober 2017 hade partiet 18,1 procent i SCB.

Annons

– Vi har en stigande formkurva, men det är stor konkurrens och stor rörlighet bland väljarna. För vår del gäller det att fortsätta identifiera stora samhällsproblem och leverera bra lösningar på dem, säger partisekreterare Gunnar Strömmer.

SD:s hemmaplan

SD har nu i flera mätningar varit näst största riksdagsparti.

– Det har varit en höst som har haft väldigt mycket fokus på brottslighet, och en brottslighet som har en koppling till invandring och misslyckad integration, och det är SD:s hemmaplan. Det kan vi se i de här mätningarna, säger Strömmer.

Mest tappar dock Kristdemokraterna som rasar från 13,0 procent i majmätningen till 6,6 procent. Vänsterpartiet tappar något och får 8,1 procent. Även Miljöpartiet tappar något och hamnar på 5,1 procent.

Kraftig ökning

Liberalerna som legat under riksdagsspärren i flera mätningar på sistone noterar 4,1 procent att jämföra med 3,7 i maj. Centern, som hade 6,9 procent i maj, får 7,3 procent i november. Förändringarna för L och C är inte statistiskt säkerställda.

Förändringarna för S, SD, M, KD, V och MP är statistiskt säkerställda.

Den kraftiga ökningen för SD samtidigt som S backar innebär nu att M, KD och SD är jämnstora med de fyra partier som ingått januariavtalet plus Vänsterpartiet. Skillnaden är bara 0,4 procentenheter till förmån för de senare.

Sett till väljarströmmar får SD mest från KD, 2,2 procent, 1,1 procent från M och 0,8 procent från S. KD tappar även till M, 1,3 procent, och 0,6 procent till gruppen osäkra.

Kostat i förtroende

Socialdemokraterna tappar förutom 0,8 procent till SD även till gruppen osäkra, 1,3 procent. Väljarströmmarna är statistiskt säkerställda. Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad tycker att S siffror i någon mån var väntade.

– Vi sitter i ett januariavtal, som är bra för Sverige som helhet men som också har kostat oss i förtroende, då det finns delar som har varit impopulära förslag, säger hon.

Annons

Hon anser att det kostar i opinionen att vara regeringsparti, men S har också påverkats av att det är stort fokus på skjutningar och sprängningar.

– Det klart att vi kan se en politisk dagordning där migration, integration, skjutningar och sprängningar ligger högt upp. Samtidigt kan vi konstatera att människor är oroliga för hur sjukvården fungerar och om välfärden håller den kvalitet man förväntar sig. Här ser vi ett stort ansvar för oss, vi kommer behöva prioritera välfärden i varje kommande budgetförhandling, säger Rådström Baastad.

Näst störst

SCB-siffrorna visar nu med tydlighet att SD är landets näst största parti.

– Jag är stolt och nöjd och tycker att det är en glädjande utveckling att se att vi växer och vårt förtroende ökar, säger SD:s vice ordförande Henrik Vinge.

– Jag tror att det har att göra med att vi konsekvent har sett kopplingen mellan massinvandringen och den växande kriminaliteten och kopplingen mellan massinvandringen och de kostnader som nu gör att vi inte har råd med välfärd och sjukvård i Sverige fullt ut.

Vinge anser att de övriga partierna ägnat sig mest åt att hitta på bortförklaringar till kriminaliteten och brister i välfärden och att väljarna har insett det.

Sluttande plan

Liberalernas partisekretare är inte lika nöjd.

– Vi är långt ifrån nöjda med de här siffrorna, säger partisekreteraren Juno Blom.

Hon uppger att partiet måste fortsätta med det förändringsarbete som partiledaren Nyamko Sabuni inledde när hon blev vald i somras.

– Vi har varit på ett sluttande plan i Liberalerna under en lång tid. Vi måste gå ifrån att göra enkla och förenklade utspel till att ha en sammanhållen politik, säger Blom.

Största parti

Annons

När SCB delar upp väljarstödet i regioner blir Sverigedemokraterna största parti i Sydsverige, en region som utgörs av Skåne och Blekinge län. Där får SD 29,1 procent, mot 25,7 för Socialdemokraterna.

De båda partierna är nästan jämnstora i Västsverige.

I övriga fyra regioner är S klart större än SD, med störst skillnad i Mellersta och övre Norrland, där S har ett stöd om 35,3 procent mot 19,5 för SD.

Bryts Stockholmsregionen ut i delar har S 25,1 procent mot 22,1 för SD i Stockholms län, om Stockholm stad räknas bort.

I Stockholms stad har S 23,9 procent mot 12,9 för SD.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. En vinnare i SCB:s novembermätning. Arkivbild.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. En vinnare i SCB:s novembermätning. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT
Fakta

Undersökningen

SCB har frågat ett riksomfattande slumpmässigt urval omfattande 9 149 i riksdagsval röstberättigade personer utan övre åldersgräns vad de skulle rösta på om det vore val i dag. Det totala antalet svarande var 4 645.

Data samlades in 28 oktober–26 november. Svaren samlades in genom telefonintervjuer och webbenkät.

Källa: SCB

Owe Nilsson/TT
Lars Larsson/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons