Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

SD kritiserar stöd till människorättsgrupp

Sverigedemokraternas riksdagsledamot Björn Söder är kritisk till att människorättsorganisationen CRD – som pekar ut Ungerns premiärminister som diktator – delvis finansieras av staten.
Organisationen svarar att det är "mycket allvarligt" att Söder ifrågasätter stödet.
Politik • Publicerad 27 november 2020
Björn Söder. Arkivbild.
Björn Söder. Arkivbild.Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

I en skriftlig fråga till utrikesminister Ann Linde (S) frågar Söder om Linde kommer att vidta åtgärder mot att svenska myndigheter ger pengar till Civil Rights Defenders (CRD), när organisationen jämställer Ungerns premiärminister Viktor Orbán med diktatorer i en aktuell kampanj.

"Att peka ut en europeisk ledare som Viktor Orbán, som valts i fria och demokratiska val i ett EU-medlemsland, och likställa honom med diktatorer som Putin och Assad, som begått och begår fruktansvärda övergrepp på sina folk och grannar, är inte bara osmakligt utan också direkt felaktigt", skriver Söder.

Annons

CRD skriver i en kommentar att "det är mycket allvarligt att en svensk riksdagsledamot så öppet väljer att angripa oss (en del av det svenska civilsamhället) när vi kritiserar icke-demokratiska metoder".

Ungers ambassad har nämnt kampanjen i ett brev till CRD i mitten av november. I brevet skriver ambassadör Adrien Müller syrligt att han "hoppas att valresultatet kommer att bestämmas av de ungerska medborgarna som lägger sina röster, och inte av en svensk organisation".

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons