Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

SD kräver nyval i Botkyrka

Politik • Publicerad 8 september 2023
Efter stormen inom politiken i Botkyrka kräver nu Sverigedemokraterna nyval i kommunen. Arkivbild.
Efter stormen inom politiken i Botkyrka kräver nu Sverigedemokraterna nyval i kommunen. Arkivbild.Foto: Mickan Palmqvist/TT

Efter stormen inom politiken i Botkyrka kräver Sverigedemokraterna nyval i kommunen, rapporterar P4 Södertälje.

Moderaterna vill samtidigt ta över makten från Socialdemokraterna och nu pågår förhandlingar med andra partier. Om inte förhandlingarna lyckas ser SD att det krävs nyval.

Annons

– Den styrande sammansättning har förändrats fullständigt och de är inte beslutsföra längre, säger gruppledaren Max Möllerström (SD) till radion.

Häromdagen lämnade ett 40-tal medlemmar Socialdemokraterna i Botkyrka. Massavhoppet har sin grund i turbulensen kring ABF:s fritidsgårdar. Nio S-ledamöter i fullmäktige har också hoppat av partiet och sitter kvar som politiska vildar.

Samtidigt har samarbetet med Centerpartiet avbrutits i kommunens styrande allians, vilket också var en anledning till avhoppen.

Fakta: Turbulensen i Botkyrka

Socialdemokraterna i Botkyrka befinner sig i en infekterad konflikt. Bakgrunden är rapporter om allvarliga missförhållanden på fritidsgårdar drivna av ABF. En extern granskning visade 2022 att gängkriminella vistades i lokalerna. Gruppledaren Ebba Östlin stoppade då ABF från att driva gårdarna.

Östlin röstades ned vid en förtroendeomröstning i partiet i Botkyrka i januari i år, och avgick några veckor senare som kommunstyrelsens ordförande. De som stödjer henne hävdade att hon avsattes på kuppartat manér med hjälp av personer med kopplingar till gängkriminalitet.

De som röstade ner Östlin avfärdade det och hänvisade i stället till att det handlar om kritik mot hennes ledarstil.

Emanuel Ksiazkiewicz valdes i mitten av mars i år till ny gruppledare för S i Botkyrka, med röstsiffrorna 121 mot 80 för Östlin.

Häromdagen hoppade nio S-ledamöter i Botkyrka av partiet och blev politiska vildar. Nyligen aviserade ett 40-tal medlemmar att de lämnar Socialdemokraterna i Botkyrka.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons