1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

SD vill ha mer omfattande plan än januariavtalet

SD:s partiledare Jimmie Åkesson vill ha ett mer omfattande avtal än januariavtalet inför valet 2022.
Politik • Publicerad 13 april 2021
Sverigedemokraternas gruppledare Henrik Vinge, partiledare Jimmie Åkesson och partisekreterare Richard Jomshof i Andrakammarsalen i riksdagen.
Sverigedemokraternas gruppledare Henrik Vinge, partiledare Jimmie Åkesson och partisekreterare Richard Jomshof i Andrakammarsalen i riksdagen.Foto: Henrik Montgomery/TT
Jimmie Åkesson (SD) berättar om den framtida regeringsfrågan.
Jimmie Åkesson (SD) berättar om den framtida regeringsfrågan.Foto: Henrik Montgomery/TT

Åkesson säger att det är nödvändigt med en "handlingsplan" som täcker områden som pensioner, rättspolitik, migrationspolitik, integration och kunskapsförmedling i skolan. Men det är inget krav i dagsläget.

– En sådan här politisk överenskommelse bör i princip utgöra en handlingsplan för alla centrala delar av regeringens politik, säger han.

Den ska vara mer omfattande än de 73 punkter som ingår i januariavtalet mellan regeringen, Centern och Liberalerna. Några regelrätta förhandlingar mellan M, KD och SD har dock inte inletts.

Ministerposter

Åkesson har tidigare sagt att ett avtal med Moderaterna och Kristdemokraterna om sakpolitik före en statsministeromröstning skulle göra det "lättare både för oss och för andra att veta vad som gäller".

Man måste komma bort från luddiga formuleringar, enligt Åkesson.

– Det innebär att man kan få en ganska hög reformtakt, och det behövs.

Om det innebär att partiet även måste vara med och förhandla om statsbudgeten är oklart.

SD-ledaren lämnar på en pressträff i riksdagens Andrakammarsal inga besked om partiet kommer att kräva ministerposter i en regering. Han säger vidare att statsrådsposter aldrig varit ett självändamål för partiet, utan att det är inriktningen på politiken som är det viktiga.

– Vi kan samtidigt konstatera att om vi skulle ingå i ett regeringsunderlag utan poster, så ställer det avsevärt högre krav på de partier som ingår i regeringsunderlaget, säger Åkesson.

Han vill ha inflytande i proportion till SD:s storlek och ser helst en majoritetsregering efter 12 år med, som Åkesson beskriver det, svaga, handlingsförlamade minoritetsregeringar.

Utbildar äntringsstyrka

Men frågan om ultimativa krav kommer "alldeles för tidigt".

– Det är sådant som kommer att aktualiseras i ett senare skede.

Sverigedemokraterna vill förmedla att de tar regeringsfrågan på största allvar och att partiet har förändrats under åren i riksdagen. På pressträffen deltog även gruppledare Henrik Vinge och partisekreterare Richard Jomshof, som understryker att ett intensivt arbete pågår för att göra SD redo att sitta i regering.

Jomshof tycker nu att partiet är uppgiften mogen.

– Det tycker jag definitivt att vi är, vi befinner oss i en helt annan situation än inför förra valet.

SD gör ett omtag när det gäller talespersoner inom olika politikområden samt förbereder tjänstemän. Samtidigt utbildas en så kallad äntringsstyrka.

– Syftet med denna grupp är naturligtvis att vara redo, så fort valet är över, om vi hamnar i en situation där vi kommer att få sitta i regering, så ska den verka för Sverigedemokraternas intressen i regeringskansliet, säger Richard Jomshof.

M och KD: Konstruktivt

TT har sökt M och KD för en kommentar. På Twitter skriver KD-ledaren Ebba Busch:

”Noterar att inga ultimativa krav ställs i dag men en tung markering kring att Sveriges bästa måste vara det avgörande för ett maktskifte. Jag tycker det är en konstruktiv och klok hållning."

Även Moderaternas gruppledare i riksdagen Tobias Billström kallar beskeden konstruktiva. Han anser att det är naturligt att de partier som utgör ett regeringsunderlag är överens om "färdriktningen för samarbetet".

"Motsatsen förskräcker, som Januariöverenskommelsen så tydligt visar. Jag delar också bilden av att det är alldeles för tidigt att diskutera exakta former för hur ett samarbete skulle kunna se ut", skriver Tobias Billström i en kommentar.

Lika villkor

Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad anser att Jimmie Åkesson lämnade ett ultimativt krav på presskonferensen

"SD kommer endast släppa fram en regering där de får inflytande på lika villkor och i proportion till sin storlek", skriver hon på Facebook.

Hon tolkar också besked som att SD förbereder sig på att sitta i regeringen.

"Att SD över huvud taget pratar om att de har en äntringsstyrka för att ta plats i regeringskansliet tyder på att de fått signalen från Moderaterna att de kommer att få sitta i regering", skriver hon.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.