Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

"Schnitzelpanik" i Österrike – vaccinviljan ökar

Spridningen av covid-19 ökar kraftigt i Österrike, och landet är just nu ett av de värst drabbade i Europa.
Många österrikare har hittills tvekat inför att vaccinera sig – men i takt med att regeringen inför allt hårdare restriktioner ökar viljan att ta sprutan.
Österrike • Publicerad 9 november 2021
Karta som visar rapporterade fall i Europa.
Karta som visar rapporterade fall i Europa.Foto: Anders Humlebo
Österrikare väntar på att vaccinera sig i en tillfällig vaccinmottagning i Stefansdomen i Wien. Bilden är från augusti i år.
Österrikare väntar på att vaccinera sig i en tillfällig vaccinmottagning i Stefansdomen i Wien. Bilden är från augusti i år.Foto: Lisa Leutner/AP/TT

I måndags införde Österrike nya regler för att få bukt med den skenande coronasmittan. Hädanefter krävs vaccination eller bevis på genomgången infektion för att bland annat gå till frisören eller äta wienerschnitzel på lokal.

Samtidigt märks ett hårt tryck på landets vaccinationsmottagningar, rapporterar Der Standard. Bara i lördags gavs nästan 32 000 sprutor mot covid-19, varav en tredjedel var förstadoser. Läkare på en vaccinationsmottagning i Wienstadsdelen Donaustadt vittnar för tidningen om en massiv tillströmning under helgen, och ett ögonvittne beskriver de timslånga köerna som ett uttryck för "schnitzelpanik".

Vaccinintyg krävs

Annons

Under hela förra veckan genomfördes 213 000 vaccinationer (boosterdoser inkluderade), en nivå som inte noterats sedan början av augusti.

Fram till dess att de nya reglerna började gälla i måndags kunde vaccinovilliga österrikare testa sig regelbundet och på så vis kunna leva ungefär som vanligt, med tillgång till olika platser och sammanhang där covidintyg krävs. Numera räcker dock inte ett negativt provresultat för att exempelvis klippa sig, äta ute eller bo på hotell, utan besökare måste kunna visa upp att de är fullvaccinerade eller har tillfrisknat från covid-19, enligt en genomgång i Die Presse.

Bland värst drabbade

Det nya kravet går under namnet "2G" – "geimpft oder genesen", vaccinerad eller tillfrisknad – och ersätter det tidigare "3G", där det tredje g:et står för "getestet", testad. Reglerna gäller även på sjukhus, även om undantag medges i vissa verksamheter under förutsättning att munskydd bärs.

För barn och personer som av olika skäl inte kan eller bör vaccinera sig gäller andra regler.

Österrike är för närvarande ett av de värst coviddrabbade länderna i Europa. De senaste sju dagarna har nära 600 nya fall per 100 000 invånare registrerats, en siffra som enbart överskrids av ett antal östeuropeiska länder.

Lägre vaccinationsgrad

Vaccinationsgraden är tydligt lägre än i både Sverige och grannlandet Tyskland.

Av den vuxna befolkningen i Österrike är 73,5 procent fullvaccinerad, att jämföra med 79,8 procent i Tyskland och 82,3 procent i Sverige, enligt EU:s smittskyddsmyndighet ECDC:s sammanställning.

Fakta: Covid-19 i Österrike

Österrike klarade sig inledningsvis förhållandevis lindrigt genom pandemin. Under hösten 2020 ökade dock både smittotalen och antalet döda kraftigt, till dess att en lockdown infördes, med bland annat utegångsförbud och stängda skolor.

Under 2021 har kurvan över antalet rapporterade fall i förhållande till folkmängd legat en bra bit under Sverige, men för det mesta över det större grannlandet Tyskland. I slutet av augusti började smittspridningen skena, och i dag är landet ett av de värst drabbade i Europa.

Hittills har drygt 892 000 personer bekräftats smittade och drygt 11 500 avlidit, enligt Johns Hopkins-universitetet. Österrike har 8,9 miljoner invånare. Befolkningen är alltså jämförbar med Sverige, som har 1 177 000 bekräftade fall och drygt 15 000 avlidna med covid-19. Men för Sveriges del kom en större andel av dessa fall tidigt i pandemin, på senare tid har läget inte varit alls lika illa.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons