Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Scania överklagar miljardböter

Ekonomi • Publicerad 11 april 2022
Scania fortsätter att överklaga miljardböter. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Lastbilstillverkaren Scania dömdes 2017 av EU kommissionen att betala 880 euro, motsvarande runt 9 miljarder kronor, i böter.

Skälet var att kommissionen ansåg att bolaget under 14 års tid, tillsammans med fem andra lastbilstillverkare, skulle ha ingått en kartell.

Annons

Volvo lastvagnar betalade över 670 miljoner euro och även Daimler och Paccar valde att betala sina delar av det totala bötesbeloppet på 2,93 miljarder euro.

Scania överklagade beslutet till EU-domstolens tribunal, som i februari i år valde att helt gå på kommissionens linje. Nu överklagar bolaget även det beslutet till EU-domstolen.

"Scania motsätter sig fortfarande de slutsatser som Europeiska Kommissionen kommit fram till och EU-tribunalen därefter bekräftat samt vidhåller att bolaget varken har träffat några pan-europeiska överenskommelser med andra tillverkare när det gäller prissättning eller samordnat några försenade introduktioner av nya motorer som uppfyller EU:s lagkrav för avgasutsläpp", skriver bolaget i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons